Kdo zachránil Británii a Camerona? Z neoblíbeného expremiéra je hvězda

Edinburgh - Gordon Brown jako premiér Velké Británie zrovna politické terno neudělal a v roce 2010 odešel s ostudou. V roce 2014 se ale vrátil jako hlavní řečník v kampani Better Together (Lépe společně), která měla unii Anglie a Skotka zachránit před rozpadem. A zadařilo se. O Brownovi se nyní mluví jako o zachránci království.

Obrana rodné vlasti uvnitř Spojeného království v bývalém premiérovi opět probudila vášeň, která se z něj během bojů ve vládě v Londýně nejspíš vytratila. Jeho projev v předvečer čtvrtečního referenda vyvolal na sociálních sítích obrovské nadšení a v mnoha komentářích zaznělo, že Brown měl kampaň unionistů vést od počátku. "Brown stál za povzbuzením kampaně. Když hovořil, měl autoritu. Mluvil od srdce," uvedla Victoria Honeymanová, která přednáší politologii na univerzitě v anglickém Leedsu.

Podle analytiků je Brownovou hlavní zásluhou, že si dříve než ostatní uvědomil, že je potřeba kampaň vést zcela jiným směrem. Ne strašit tím, jak Skotsko dopadne špatně, když se osamostatní, ale naopak vyzdvihnout, proč by měli být skotští voliči hrdí na to, že jsou Britové. A tímto strategickým krokem chtěl rovněž přinutit tři největší britské strany - konzervativce premiéra Davida Camerona, liberální demokraty vicepremiéra Nicka Clegga, a své vlastní labouristy, kterým nyní šéfuje Ed Miliband - aby nabídly Skotům větší pravomoci, jestliže odmítnou nezávislost.

Kdyby tyto tři strany nepřijaly Brownův návrh a neudělaly skotským nacionalistům na poslední chvíli tuto nabídku, Skotsko by se osamostatnilo a byl by to právě Cameron, nikoli Salmond, kdo by byl nucen rezignovat, uvedla AP s odvoláním na analytiky.

"V tom celém je rozkošná ironie," myslí si John Curtice, profesor politologie z univerzity Glasgow. "Brown nyní nejspíš zachránil politickou kůži Davida Camerona," dodal.

Zdroj: YouTube

Během celého léta, když skotští nacionalisté získávali podle průzkumů stále více hlasů, mnoho lidí z tábora unionistů se otevřeně ptalo, proč hraje Brown v celé kampani tak malou roli. Podle politologů to bylo ale jeho vlastní rozhodnutí, které nicméně nakonec změnil.

Ve svém středečním projevu nazval bývalý labouristický premiér skotské nacionalisty sobci a naopak unionisty označil za bratry. "Co za vzkaz Skotsko vyšle světu, když zítra oznámíme, že se vzdáváme sdílení věcí, že rozbíjíme naše partnerství, že opouštíme spolupráci a myšlenku solidarity naprosto zahodíme? To není Skotsko, která znám a uznávám," hřímal Brown během třináctiminutové řeči, kterou pronesl spatra a bez jakýchkoli poznámek.

Když Alex Salmond oznámil v pátek svou rezignaci, objevily se spekulace, jestli právě Gordon Brown nenastoupí na jeho místo a nebude se snažit dostat do skotského parlamentu. Bývalý premiér je stále ještě poslancem v britské Dolní sněmovně za skotské městečko Kirkcaldy, kde strávil dětství.

Související

Vlajka Velké Británie

Následky brexitu? Šéf WTO to vidí černě. Do kampaně rázně vstoupil expremiér

Ženeva - Ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo dnes uvedl, že brexit bude stát britské spotřebitele devět miliard liber ročně kvůli dodatečným dovozním clům. Vývoz z Británie pak bude zatížen novými cly v zahraniční ve výši zhruba 5,5 miliardy liber. Měsíc před referendem se dnes do kampaně přímo v Bruselu zapojil expremiér Gordon Brown.

Více souvisejících

Gordon Brown Velká Británie Skotské referendum

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy