Verdikt nad Babišem? Tisk bije kvůli estébákům na poplach

Bratislava - Slovenský list Sme se vrací k červnovému verdiktu soudu, podle kterého je český ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš ve svazcích StB veden jako agent neoprávněně. Deník se domnívá, že i 25 let po pádu totality má svědectví estébáků větší váhů než odborníků.

"Právě svědectví jejích (StB) zaměstnanců ve významné míře pomohlo očistit (ačkoliv zatím jen v prvním stupni) českého Berlusconiho Andreje Babiše od podezření, že byl agentem komunistické StB. Jisté je, že tito pánové lhali buď před listopadem 1989 nebo lžou nyní. Soud se rozhodl, že nyní už mluví pravdu a má pocit, že tomu nasvědčují i jiné důkazy, než jsou jejich svědectví," napsal deník k výpovědím někdejších příslušníků StB.

List poznamenal, že podle zatím nepravomocného verdiktu, který zkoumá odvolací soud, evidencí Babiše ve svazcích StB došlo k zásahu do jeho soukromého, pracovního, ale i společenského života a byla prý ohrožena jeho možnost veřejně působit v rámci politického života v České republice.

"Historici se mohou postavit na hlavu, ale jejich slovo podpořené kromě jiného křížovým propojením spisů, v nichž se ocitly zmínky o krycím jménu, přehluší svědectví těch, kteří tento systém dlouhá léta drželi při životě," uvedl deník.

"Jeho (Babišův) případ je hlavně o tom, jak lehce dokážou soudy uvěřit verzi, která vyhovuje lidem minulosti. A u Babiše se jim to zatím daří velmi lehce," uzavřel list Sme.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš StB

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy