ČR nabízí pro boj s ebolou zřízení epidemiologického centra

Brusel - Česká republika nabízí v rámci pomoci v boji s ebolou zřízení epidemiologického centra v africké Guineji. Lékaři bez hranic jsou zklamáni přístupem mezinárodního společenství.

"I když se zdá, že nejakutnější část (epidemie) je za námi, myslíme si, že bychom si z této katastrofy měli dvě věci vzít," řekl v Bruselu náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Prvním poučením je podle něj právě potřeba úzké spolupráce s postiženými zeměmi, druhým pak nutnost diskuze s rozvojovými státy o možnostech jejich přístupu k očkování populace v podobných případech.

"Myslíme si, že takové země by měly mít za výhodných finančních podmínek přístup k vakcinaci," podotkl náměstek.

Tři měsíce poté, co Lékaři bez hranic vyzvali vlády států disponujících prostředky pro boj s biologickým rizikem, aby do západní Afriky bez prodlení vyslaly personál a materiální prostředky, dorazila pomoc od mezinárodního společenství do tří nepostiženějších zemí. Zahraniční státy se bohužel soustředily hlavně na finanční pomoc a na výstavbu léčebných center a ponechaly na místních úřadech, místním zdravotnickém personálu a nevládních organizacích, které nemají potřebné zkušenosti, aby se postaraly o zdravotnický personál. Úřady zasažených zemí řídí reakci na krizi pouze s prostředky, které mají k dispozici, informují Lékaři bez hranic.

„Vyškolit personál z nevládních organizací a místní zdravotníky tak, aby mohli v ebolových centrech bezpečně pracovat, trvá týdny. Přestože Lékaři bez hranic a další organizace školení nabídli, způsobilo toto omezení významné zpoždění," řekla Dr. Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Velmi nás zklamalo, že státy, které disponují prostředky pro boj s biologickým ohrožením, se rozhodly je nevyužít. Jak je možné, že mezinárodní společenství nechalo lékaře, ošetřovatele a humanitární pracovníky zajistit veškerou reakci na epidemii eboly považovanou nyní za mezinárodní hrozbu?"

V regionech stále není dostatek potřebných center pro diagnostiku a izolaci pacientů. Například v zemědělských oblastech Libérie, kde se nákaza stále aktivně šíří, dosud nefungují systémy pro převoz laboratorních vzorků. V Sieře Leone se mnoho lidí, kteří volají na krizovou ebolovou linku, aby upozornili na podezřelý případ, dozví, že mají nemocného izolovat u něj doma.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola Guinea (Guinejská republika) Česká republika

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy