Prostá taktika, z které mrazí. Džihádisté vytřeli Západu zrak

"Po útocích z 11. září měly americké protiteroristické síly největší strach z toho, že se Al-Káidě či jejím spojencům podaří nějakým způsobem dostat ke zbraním hromadného ničení: biologickým prostředkům nebo jaderné bombě. Série nedávných útoků, především těch z indické Bombaji v roce 2008 a toho středečního z Paříže, přitom ukázala, že hrstka odhodlaných dobrovolníků může vyslat šokující poselství celému světu i s tak základním vybavením, jako je samopal," konstatuje Matthew Green v úvodu svého komentáře pro server Reuters. Publicista zaměřující se dlouhodobě na problematiku terorismu v něm nabádá k rozvážné reakci na masakry ve Francii.

Širší cíle teroristických útoků

"Ve věku lehce financovatelných, samostatných městských guerill objevili džihádisté recept, který jejich činům propůjčuje novou mrazivou dimenzi. Nejenže obětí může být každý, ale s tak nízkými překážkami se každý může stát i pachatelem. Bratři, kteří postříleli 12 lidí v satirickém týdeníku Charlie Hedbo, plánovali svou vraždnou akci přímo před očima úřadů," míní Green.

"Navíc drama, jež styl útoků v Bombaji a Paříži vytváří - televizní záběry honu na pachatele, speciální jednotky a obléhání - atraktivitu těchto akcí ještě výrazně násobí. Cílem totiž nikdy není zabít kvůli samotnému zabití. Tyto útoky jsou vždy plánovány se širšími politickými záměry. Klíč k porážce extremistů tak leží v analyzování minulých hrůz a pochopení jejich logiky," je přesvědčen publicista.

"Sázka byla zřídkakdy vyšší než v roce 2008 v Bombaji, kdy skupina deseti dobrovolníků vycvičených v Pákistánu držela ve městě po čtyři dny rukojmí, nastražila sérii bomb a zaútočila automatickými zbraněmi v hotelech, kavárnách a dopravním terminálu, přičemž zahyulo 166 lidí. Záběry kouře a plamenů stoupajících z nazdobeného Tádž Mahal Palace hotelu ohromily globální publikum. Ale větší nebezpečí spočívalo ve vyhrocení tensí poté, co Indie obvinila Pákistán z poskytování útočiště militantní skupině Laškar e Taíba, která útok zorganizovala. V situaci, kdy mezi těmito zeměmi po třech válkách panuje jaderný pat, může i malá skupina vyzbrojená puškami AK-47 spustit střet mezi dvěma velkými armádami," připomíná expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Cíle militantů v Paříži byly odlišné, ale určitá paralela přetrvává. Zdá se, že stejně jako v Bombaji, kde pachatelé byli pečlivě zastřešeni svou organizací, nejméně jeden z pařížských útočníků prodělal výcvik v zahraničí. Podle západních tajných služeb strávil jeden z bratrů, Saíd Kouachi, měsíce v táboře v Jemenu provozovaném organizací Al-Káida na Arabském poloostrově, nejaktivnější odnoží této sítě," uvádí Green.

"Militanti napojení na nadnárodní sítě jsou často snadněji identifikovatelní než neukotvení jedinci hltající propagandu islamistických webových stránek. Problémem v Paříži nebylo zaznamenat Saída a jeho bratra Cherifa - oba byli sledováni policií - ale překazit jejich plány. Neschopnost zastavit je v Evropě přiživuje rostoucí pocit, že další takové masakry jsou nevyhnutelné. Andrew Parker, šéf britské domácí zpravodajské služby MI5, to tento týden přiznal, když varoval, že i když bezpečnostní složky dělají co mohou, nemůžeme doufat, že překazí každou takovou akci," stojí v komentáři.

Nutné je zdrženlivá reakce

"Jak na to tedy reagovat? Po Bombaji, mnohem horším případu než je odporný masakr v pařížské redakci, indická vláda ukázala obdivuhodnou zdrženlivost a vyhnula se riziku otevřené války s Pákistánem. Ve Francii džihádisté sledovali mnohem záludnější cíle: zažehnout kolo podezíravosti a předsudků, které v muslimských komunitách vyvolají pocit izolace, a učiní je tak náchylnější k poskytování nových rekrutů. S ohledem na pobouření a zármutek bude již tak obtížná atmosféra pro muslimy ve Francii ještě více jedovatá. Silné emoce ani příliš nenahrávají jiné debatě. A uvažování my versus oni je přesně to, co útočníci doufali, že se jim podaří podnítit," varuje Green.

"Francouzský prezident Francois Hollande se již pokusil této vyhlídce zabránit, když veřejně vyzval k jednotě. Muslimští vůdci využili pátečních motliteb, aby nabádali své stoupence k připojení se k celonárodním protestům proti útokům. Je ještě příliš brzo na to říct, zda si francouzská politická elita zachová moudrost a povede věcnou debatu o prohlubujícím se rozdělení a vzrůstající xenofobii v zemi či o tom, proč velké množství francouzských občanů rozšířilo řady evropských džihádistů proudících do Sýrie a Iráku," myslí si publicista.

"Nejde ani tak o otázku jak zastavit hrozbu městského teroru, což je po útocích v Paříži a Bombaji doslova hlavolamem pro vlády západních států i pákistánských sousedů. Jak ve své knize Out of the Mountains z roku 2013 uvedl protiteroristický expert David Kilcullen, budeme svědky stále častějších výbuchů násilností ve velkých přelidněných městech střední Ameriky, Afriky a Blízkého východu, které živí spojení konfliktu a organizovaného zločinu. Vždy ale existuje volba jak na ně reagovat. Jak se Západ poučil z lekce, kterou byla třináctiletá válka v Afghánistánu zahájená jen pár týdnů po pádu Dvojčat, málokdy se vyplatí jednat ukvapeně," nabádá ke zdrženlivosti a promyšlenému postupu závěrem Green.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy