Zkáza Airbusu v Alpách: Proč došlo k sestupnému manévru?

Berlín/Paříž - Aerolinky Germanwings zatím nechtějí spekulovat o příčině nehody Airbusu A320, který se dnes zřítil nad jižní Francií. Letoun vzlétl z Barcelony asi v 10:00 SEČ a z radarů se ztratil nad Francií kolem 11:00 SEČ krátce po vyslání nouzového signálu, kdy se podle odborníků nacházel v nezvykle malé výšce asi sto kilometrů severně od Cannes. Posádku tvořili dva piloti a čtyři letušky, upřesnila francouzská média.

"Letadlo opustilo řádnou letovou hladinu minutu poté, co jí dosáhlo, a zahájilo sestupný let. Ten trval celkem osm minut. V 10:53 se přerušil kontakt s francouzským radarem, když bylo letadlo ve výšce asi 6000 stop (asi 1800 metrů). Pak došlo k nehodě," řekl šéf Germanwings Thomas Winkelmann.

Důvody sestupného manévru společnost nezná. "Je mnoho důvodů, proč to tak mohlo být. Je otevřené, jestli pilot zahájil sestupný let úmyslně nebo neúmyslně. Kdybych cokoli řekl, byla by to divoká spekulace. Musíme ty důvody zjistit, a na to potřebujeme černé skříňky a informace z místa nehody," řekl Winkelmann.

Poslední rutinní kontrola havarovaného letadla se uskutečnila v pondělí v Düsseldorfu. Poslední velká pravidelná kontrola letadla v závodech firmy Airbus se uskutečnila v létě 2013. Pilot byl podle Winkelmanna zkušený, pro Germanwings a jejich mateřskou společnost Lufthansa létal deset let a s letadly Airbus měl nalétáno přes 6000 hodin.

"Na palubě bylo 144 cestujících, z toho dvě batolata, a celkem šest členů posádky," uvedl Winkelmann k obětem nehody. Česko zatím nemá informace o tom, že by na palubě byli nějací čeští občané.

Pilot podle webu Le Point vyslal vzkaz "mayday" a současně požádal o možnost rychlého přistání. To znamená, že letecký dispečer má uvolnit letištní plochy v oblasti letu postiženého stroje. Letoun ale klesal rychleji, než měl na to, aby doletěl třeba na letiště v Nice. Podobné naléhavé klesání letadla způsobuje podle zdrojů Le Point pokles tlaku na palubě, třeba v důsledku otevření dveří či rozbitého okna.

O tom, zda stroj skutečně hlásil stav nouze, ale přicházejí rozporné informace. Například francouzské generální ředitelství pro civilní dopravu to popírá s tím, že o vyhlášení poplachu rozhodlo místní oddělení řízení leteckého provozu poté, co s posádkou letounu ztratilo kontakt.

O příčinách neštěstí se zatím nikdo moc neodvažuje spekulovat. Francouzský premiér Manuel Valls řekl v parlamentu, který věnoval obětem neštěstí minutu ticha, že "v této chvíli nemůže být vyloučena žádná hypotéza".

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015) Německo

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy