Obchodoval s koňským masem, teď mu hrozí pět let

Amsterodam – Společnost Willyho Seltena za dva roky zpracovala 300 tun koniny, vydávala ho ale za maso hovězí. Nizozemská státní zástupkyně teď navrhuje nečestného obchodníka potrestat pěti lety vězení.

Šéf nizozemské firmy, která se zapletla do skandálu s nepřiznaným koňským masem, má teď velké problémy. Podle agentury DPA společnost Willyho Seltena v letech 2011 a 2012 zpracovala 300 tun koňského masa od dodavatelů z Nizozemska, Irska a Velké Británie. Vydávala ho ale za maso hovězí.

„Svým konáním vážně narušil důvěru spotřebitelů v bezpečnost a kvalitu masa," uvedla při zahájení procesu ve městě Hertogenbosch státní zástupkyně Ingeborg Koopmansová. Pětiletý trest si Selten zaslouží také proto, že zničil dobrou pověst Nizozemska.

Firma Willy Selten BV byla jednou ze dvou nizozemských společností zapletených do skandálu s nepřiznaným koňským masem, v rámci kterého bylo v dubnu 2013 staženo z oběhu asi 50 tisíc tun masa. Většinu koniny však již mezitím kupující nevědomky zkonzumovali.

Selten podle obžaloby systematicky falšoval účetní knihy a obelhával zákazníky. Jeho motiv byl prostý, vydělat na podvodu co nejvíce peněz. Obžalovaný před soudem přiznal, že udělal chybu, odmítl ale, že by páchal vědomý podvod. Koňské maso míchal s hovězím údajně na přání zákazníků.

Celá věc vyplula napovrch, když se v lednu 2013 při testech našla koňská DNA v mražených mletých karbanátcích prodávaných ve Velké Británii a Irsku. Podezřelé zásilky ovšem byly rozesílány po celé Evropě včetně České republiky.

Neoznačená konina se na české pulty dostala v pobočkách řetězců Ikea a Tesco.

Související

Více souvisejících

Nizozemí Maso podvod

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy