Izrael prská kvůli dohodě s Íránem. Nejdřív čtěte, pak kritizujte, radí Německo

Berlín - Izraeli se ani za mák nelíbí jaderná dohoda, která byla včera uzavřena mezi velmocemi a Íránem, premiér Benjamin Netanjahu ale mnoho pochopení ve světě nenašel. Německo mu dokonce vzkazuje, aby si dokument nejprve přečetl. Smlouvu uvítalo i Česko.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Steinmeier, který se účastnil posledních kol jednáníve švýcarském Lausanne, dnes řekl, že na oslavy je brzo. Doporučil izraelské vládě, která dohodu kritizovala, aby si dokument podrobně prostudovala.

Šest světovým mocností se ve čtvrtek s Íránem shodlo na bodech budoucí dohody, která má Íránu umožnit zbavit se sankcí za to, že se zpomalí svůj jaderný program. Konečný text má být vyjednán do konce června.

Netanjahu na dnešek svolal bezpečnostní kabinet. "Izrael žádá, aby jakákoli konečná dohoda s Íránem zahrnovala jednoznačný íránský závazek uznání práva na existenci Izraele," sdělil Netanjahu. "Alternativou je lepší dohoda, dohoda, která zásadním způsobem omezí íránskou nukleární infrastrukturu, dohoda, která Írán přinutí změnit chování, zastavit agresi v oblasti a podporu teroristů na celém světě a skoncovat s výzvami ke zničení Izraele," řekl Netanjahuův mluvčí Mark Regev.

České ministerstvo zahraničí dosažení politické dohody uvítalo. Ocenilo také úsilí vyjednávačů a to, že ujednání "vytváří téměř ideální podmínky pro uzavření finální závazné dohody do konce června". Podle ministerstva dohoda zvýší regionální stabilitu a zamezí závodům v jaderném zbrojení.

Co stojí v dohodě (výběr):

Dohoda zavazuje Írán, že v následujících 15 letech nebude stavět žádná nová zařízení na obohacování uranu a že stávající kapacity na obohacování sníží o dvě třetiny.

Z počtu 19.000 instalovaných centrifug, které se k obohacování uranu používají, jich pro příště nechá nainstalovaných 6104, bude se jednat ale pouze o první, starý typ odstředivek IR-1. Obohacovat uran jich ale po deset let bude jen 5060 kusů a pouze v hlavním íránském jaderném zařízení v Natanzu. Obohacování uranu nesmí přesáhnout 3,67 procenta.

Další typy odstředivek Írán nebude v příštích deseti letech používat, 1000 centrifug nové generace IR-2M, které nejvíce znepokojují mezinárodní společenství a které jsou umístěny v Natanzu, Írán odstraní a uskladní na deset let pod dohled Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Írán souhlasil s tím, že sníží současné zásoby zhruba deseti tun nízko obohaceného uranu na 300 kilogramů a že tento stav bude udržovat 15 let.

V podzemním jaderném zařízení Fordo nebude možné obohacovat uran v následujících 15 letech, stejnou dobu zde Íránci nebudou smět vyvíjet technologie související s obohacováním uranu a v areálu také 15 let nesmí být žádný štěpný materiál. Zařízení ve Fordo bude sloužit pouze k vědeckým účelům, zbylé zařízení bude rovněž uskladněno pod dohled MAAE.

Podle íránského výkladu dohody zůstane ve Fordo 1000 centrifug a v provozu budou dvě kaskády tohoto zařízení. Polovina kapacity tohoto zařízení bude sloužit k výzkumu nejmodernějších jaderných aktivit a produkci izotopů používaných v průmyslu, zemědělstí a lékařství.

Související

Německo, ilustrační foto Komentář

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

Více souvisejících

Německo Izrael Írán

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy