Trest smrti v EU? Orbán navrhuje systém, jako mají Spojené státy

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se odmítá vzdát myšlenky na obnovení trestu smrti, ten je v členských zemích EU zakázán. Podle Orbána by ale Brusel měl popřemýšlet o tom, zda se neinspirovat v USA, kde o tomto tématu rozhoduje jednotlivě každý ze států.

Trest smrti přitom neumožňují ustanovení Evropské unie a Rady Evropy. V Maďarsku, stejně jako v tehdejším Československu, byl trest smrti zrušen v roce 1990, po pádu komunismu.

"Není důvod," aby evropské země s různou mírou zločinnosti a stupněm ohrožení přemýšlely o trestu smrti stejně, dodal podle agentury AP Orbán.

V rozhovoru ve státním rozhlasu předseda vlády řekl, že on je "na straně života", nicméně jestliže by to byl jediný způsob, jak ochránit "nevinné lidi dodržující zákony", trest smrti je potřeba.

Zavedení trestu smrti požaduje hlavní soupeř Orbánovy strany na domácí scéně, krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik).

Dle amnesty.cz počet poprav v USA klesl z 39 v roce 2013 na 35 v roce 2014. Tento jev odráží trvalý pokles v používání trestu smrti v zemi v posledních letech. Pouze čtyři ze sedmi států (v roce 2013 to bylo devět), které v roce 2014 uskutečnily popravy – Texas, Missouri, Florida a Oklahoma – byly zodpovědné za 89 procent všech poprav. Stát Washington v únoru uvalil moratorium na popravy. Celkový počet rozsudků smrti se v tomto regionu snížil z 95 v roce 2013 na 77 v roce 2014.

Bělorusko je jediná země Evropy, která provádí tresty smrti. Minsk dal v průběhu roku popravit alespoň tři lidi, čímž ukončila dvouleté období bez poprav. Popravy byly vedeny tajně, o situaci byli informováni pouze rodinní příslušníci a právníci.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Trest smrti EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy