Šéf NATO: Teror nelze tolerovat. Aliance vítá zapojení Turecka do bojů s IS

Brusel - Dnes se konalo mimořádné jednání velvyslanců zemí NATO o situaci v Turecku. O schůzku požádala Ankara po sérii teroristických útoků z posledních dní. Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že nemůže být tolerován či ospravedlňován žádný projev terorismu.

V Turecko roste počet teroristických útoků a Ankara zareagovala nejen sérií leteckých úderů na organizaci Islámský stát (IS), ale také útoky na tábory zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

"Vítám posílení tureckého úsilí v boji s Islámským státem," řekl Stoltenberg. Připomněl, že Turecko už přispívá k výcviku umírněných sil v Sýrii a nese velkou tíži uprchlické krize, kterou vyvolala několikaletá syrská občanská válka.

Turecká strana podle Stoltenberga na dnešní schůzce nepožádala o dodatečnou alianční vojenskou přítomnost. "Všichni víme, že Turecko je spolehlivý spojenec. Má schopné ozbrojené síly, druhou největší armádu v alianci," poznamenal generální tajemník NATO.

Závěrečné prohlášení z dnešního jednání se ani slovem nezmiňuje o souběžných tureckých útocích na tábory zakázané PKK. "Řada spojenců nabádala k proporcionalitě a určité uměřenosti ve vojenské odvetě proti PKK a zároveň někteří apelovali na zachování mírového procesu," uvedl Jiří Šedivý, český velvyslanec při NATO.

Zdroj: YouTube

Také podle dalších nejmenovaných představitelů NATO část zemí na velvyslaneckém jednání zdůrazňovala potřebu pokračování mírového procesu, do kterého ostatně sama Ankara od roku 2012 velmi investovala, a proporčnosti tureckého postupu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ale - přesně v době, kdy velvyslanci aliance v Bruselu jednali - pokračování mírového procesu s kurdskými povstalci vyloučil.

Článek čtyři Washingtonské smlouvy, o který Turecko svolání schůzky opřelo, zmiňuje potřebu společných konzultací v případě, že kterákoliv z členských zemí NATO cítí ohrožení své územní celistvosti, politické nezávislosti či bezpečnosti. Dnes se tak stalo popáté v historii aliance, naposledy si konzultace loni vyžádalo Polsko kvůli vývoji na Ukrajině.

Případné zřízení nárazníkové zóny podél syrsko-turecké hranice, o které nyní hovoří turecká strana, je podle představitelů NATO záležitostí této země a Spojených států. Také podle Stoltenberga není aliance součástí plánu, na kterém se Turecko dvoustranně dohodlo s USA. Na zřízení asi 100 kilometrů dlouhé a 40 kilometrů široké zóny se Ankara minulý týden dohodla s Washingtonem.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko NATO Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy