Orbán odmítá kritiku: Plníme evropská pravidla. Pak uprchlíkům poslal vzkaz

Brusel - Střední Evropa čelí kritice za přístup k uprchlické krizi. Maďarský premiér Viktor Orbán dnes ale svou politiku v Bruselu obhajoval. Dle jeho slov se Budapešť jen snaží plnit platná pravidla.

"My Maďaři se bojíme, lidé v Evropě se bojí, protože vidíme, že evropští lídři, včetně premiérů, nejsou schopni kontrolovat situaci," uvedl Orbán. "Není to evropský problém. Je to německý problém. Nikdo nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo Estonsku. Všichni (uprchlíci) se chtějí dostat do Německa," prohlásil na společné tiskové konferenci s šéfem europarlamentu Martinem Schulzem.

Zdroj: YouTube

Orbánova slova tak byla v jasném kontrastu s vyjádřeními Schulze, podle kterého by také Maďarsko bylo v lepší situaci, kdyby přispělo k nalezení a prosazení celoevropského řešení krize.

Orbán upozornil, že už Turecko nebo Srbsko jsou pro uprchlíky z Blízkého Východu bezpečné země. EU by proto - i z morálních důvodů - podle něj neměla vzbuzovat falešné naděje a dávat najevo připravenost přijmout úplně každého.

"Prosím nejezděte. Proč musíte cestovat z Turecka do Evropy? Turecko je bezpečné, zůstaňte tam. Přijet je riziko a nemůžeme zaručit, že vás skutečně přijmeme," vzkázal z Bruselu maďarský premiér.

Podle Orbána jsou evropská pravidla týkající se ochrany hranic, jako je schengenský kodex či dublinská dohoda, velmi jasná. "Jednoznačně říkají, že kontrola hranice je odpovědností a věcí těch zemí, které jsou na vnějších hranicích schengenské zóny. Maďarsko takovou zemí je," upozornil.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán uprchlíci EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy