Příliv uprchlíků do Rakouska ustal. Demokracie má vážný problém, řekl Orbán

Vídeň - Za víkend přešlo rakousko-maďarskou hranici přes 14 tisíc uprchlíků, nyní je již situace klidná. Poslední skupina 260 osob přejela hranice těsně před půlnocí a zamířila vlakem do Vídně. Na přechodu Nickelsdorf se poté obnovil normální provoz.

Policejní mluvčí Helmut Marban řekl, že úřady se opět zaměří na namátkové kontroly vozidel zejména ve snaze zadržovat pašeráky lidí. Zároveň ale čekají, zda se příliv lidí opět prudce nezvýší. Z Rakouska do Německa, které je většinou cílovou zemí pro uprchlíky pocházející zejména ze Sýrie, o víkendu odcestovalo kolem 20.000 běženců.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes znovu řekl, že jeho vláda nemůže přijmout uprchlické kvóty, a to do té doby, než bude vyřešena ochrana vnějších hranic Evropské unie. Podle Orbána by unie měla vytvořit fond pomoci "třetím zemím", jako je například Turecko, aby se jim pomohlo vypořádat se na jejich územích s problémem masové migrace.

Zdroj: YouTube

Orbán také v projevu před maďarskými velvyslanci uvedl, že Maďarsko bude dodržovat schengenská pravidla. Na adresu běženců rovněž řekl, že "nejde o uprchlíky, ale o přistěhovalce". Také prohlásil, že v 90 procentech členských států EU se názory obyvatel a "politických elit" rozcházejí, což je vážný problém v demokracii.

Vysoký komisař Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres varoval, že agentury starající se o běžence v táborech v krizových oblastech jsou na pokraji bankrotu. Poukázal zejména na zhoršující se situaci v Libanonu a Jordánsku, kde je nepřijatelný nedostatek potravin a lékařské péče pro čtyři miliony lidí, kteří uprchli ze Sýrie. Proto se také Syřané rozhodují cestovat dál na severozápad do Evropy. V roce 2010 ze země prchalo v průměru 11.000 lidí denně, nyní 42.000.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Rakousko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy