Maďarsko hlásí rekordní počet uprchlíků, Mnichov je na pokraji svých možností

Budapešť – Maďarsko hlásí rekord. V sobotu jeho hranice ze Srbska překročily více než 4 tisíce migrantů, což je nejvíce za celou dobu migrační krize. Drtivá většina uprchlíků následně míří do Německa. Jen na mnichovské hlavní nádraží do sobotního večera podle agentury Reuters dorazilo 12 200 běženců.

Nový rekord běženců, keří za jeden den překročili maďarsko-srbské hranice akruálně činí 4330 migrantů. Předchozí rekord z minulého čtvrtka byl 3601 běženců. 

Maďarsko je hlavní tranzitní zemí na takzvané balkánské cestě, denně překročí jeho hranice se Srbskem několik set lidí, kteří pokračují přes Rakousko do Německa. Úřady odhadují, že od začátku roku přišlo ze Srbska na 175.000 migrantů.

Premiér Viktor Orbán chce tento trend zvrátit, země proto buduje pohraniční plot, který by měl být asi 175 kilometrů dlouhý a 4 metry vysoký. Zároveň bylo oznámeno, že od poloviny září posílí ostrahu hranic další více než 4 tisíce vojáků.

Způsob, jakým se Budapešť snaží s tisícovkami uprchlíků vypořádat, však budí kritiku, zejména po zveřejnění záběrů, na nichž bylo vidět policisty, jak uprchlíkům házejí jídlo, prý jako zvířatům. V sobotu rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal maďarské zacházení s uprchlíky k nacistickým deportacím. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tyto výroky odmítl jako lživé a nechal předvolat si rakouského velvyslance.

Orbán chce ale situaci stůj co stůj řešit, navrhl proto, aby každý členský stát přispěl finanční pomocí pro země sousedící se Sýrií. Právě tam svěřuje většina uprchlíků. Kvůli špatným podmínkám a nedostatečným kapacitám v uprchlických zařízeních pak ale podle něj tito lidé raději odchází do Evropy. Celkem by chtěl zemím poskytnout částku 3 miliardy eur.

Mnichov, kam v sobotu dorazilo 12 200 běženců, se ocitl na "samém pokraji možností" postarat se o tyto lidi, uvedl mluvčí místní policie. V rpůběhu neděle se úřady budou snažit co největší počet uprchlíků přepravit z bavorské metropole do středisek v dalších částech země, aby udělali místo nově příchozím; v noci na dnešek muselo několik desítek žadatelů o azyl spát venku na zemi, protože v centrech pro ně už nezbylo místo. Dalších 1400 uprchlíků podle agentury Reuters dorazilo během dnešního dopoledne.

Rakouské úřady podle Reuters čekají, že dnes dorazí další vlna uprchlíků z Maďarska. Hranice ráno překročila jen padesátka lidí, ale podle policejního mluvčího jsou další stovky běženců na cestě a během dneška by jich mohlo dorazit 6000 až 8000.

V neděli dopoledne do Mnichova dorazilo jen "několik stovek" dalších běženců, ale situace může rychle změnit. Podle agentury AP dnes přijelo do Mnichova asi 700 běženců.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přešel do diplomatické ofenzívy před pondělní mimořádnou schůzkou ministrů vnitra a spravedlnosti o migraci. Jak oznámil na Twitteru, hovořil již s premiéry visegrádských zemí, tedy s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou, a premiéry Maďarska, Polska a Slovenska Viktorem Orbánem, Ewou Kopaczovou a Robertem Ficem.

Související

Více souvisejících

Maďarsko uprchlíci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy