Předák Sinn Féin Garry Adams unikl soudu. Kdo před 43 roky nařídil tuto vraždu?

Londýn - Je to záležitost stará bezmála půl století, ale pro mnoho Britů je stále živá. V roce 1972 byla unesena osmatřicetiletá Jean McConvillová, matka deseti dětí. Dodnes její osudy provázejí nejasnosti a stále za její vraždu nikdo nepyká.

Jean žila v roce 1972 v západním Belfastu na Lower Falls Road. Její manžel Arthur zemřel v lednu téhož roku na rakovinu, žena vychovávala deset dětí ve věku od šesti do dvanácti let. Příslušnící IRA a dalších organizací ji obviňovali ze spolupráce z britskou armádou, ačkoliv to nebylo nikdy potvrzeno. V listopadu byla na ulici napadena a bylo jí vyhrožováno, aby přestala donášet britským vojákům. Podle policejního záznamu byla 29. listopadu 1972 Jean nalezena ve značně depresivním stavu na ulici, jedno z jejich dětí poté uvedlo, že následujícího dne byla unesena z bytu čtveřicí žen (oficiální údaje ale uvádějí až 7. prosinec 1972). Poté byla mučena a střelena zezadu do hlavy. Místo popravy je neznámé, tělo bylo pohřbeno asi 50 mil od jejího domova. Její tělo bylo nalezeno a identifikováno v roce 2003.

IRA v roce 1999 přiznala, že Jean McConvillová byla zabita společně s osmi dalšími osobami. Podobné případy byly označovány jako Dissapeared (Zmizelí), šlo o osoby, které byly uneseny v Severním Irsku během období známého jako The Troubles. Právě případ desetinásobné matky byl ve Velké Británii považován za nejkontroverznější ze 3000 vražd, které byly prostřednictvím IRA spáchány a vyvolal největší rozhořčení. 

V květnu 2014 byl zatčen bývalý šéf organizace Sinn Féin Gery Adams a po čtyři dny držen ve vazbě kvůli podezření, že k vraždě došlo na jeho příkaz. Sedmašedesátiletý Gearóid Mac Ádhaimh (jak zní jeho jméno v irštině) prohlásil, že veškeré důkazy proti jeho osobě existovaly pouze z doslechu a je "nevinnen ve všech bodech obžaloby". Tak zněl i výrok ředitelky Státního zastupitelství Pamely Atchisone, která zdůvodnila rozhodnutí prohlášením, že "důkazy nepostačují ke vznesení řádné obžaloby", proto byl Adams 29. září zproštěn obvinění. Pouze bývalý člen IRA Ivor Bell bude souzen za napomáhání trestného činu zabití.

Michael McConville, jeden z Jeaniných synů, prohlásil pro noviny Belfast Telegraph, že případ neměl být projednáván a rozhodován v Irsku. Dodal, že bude usilovat o zjištění vrahů jeho matky. "Chci pro ni spravedlnost... bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat."

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Leo Varadkar

Kdo bude vládnout v Irsku? Premiér Varadkar je připraven jít do opozice, Sinn Féin začíná jednat

Irský premiér Leo Varadkar dnes přiznal volební porážku své strany a oznámil, že je připraven odejít s Fine Gael do opozice. Levicová nacionalistická strana Sinn Féin, která v sobotních volbách získala největší počet hlasů, má dnes na programu schůzku s menšími stranami, s nimiž chce vytvořit vládu. Pokud jednání vedená Sinn Féin selžou, je Varadkar připraven do rozhovorů o budoucí irské vládě vstoupit.

Více souvisejících

Sinn Féin (irská nacionalistická strana) ira Garry Adams (předák Sinn Féin)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy