Maďarsko čelí obvinění z potlačování svobody projevu

Budapešť - Podle poslední zprávy Výboru na ochranu novinářů je svoboda tisku v Evropě - zvláště pak v Maďarsku - silně ohrožena. Její okleštění je přirovnává maďarsko-americká rada CPJ ke kanárkovi v uhelném dole.

Zpráva uvádí, že EU udržuje vnější zdání svobody tisku, ale dodržování je často jen kosmetické a ti, kteří se proviní, jsou velice často nepotrestáni. Výbor na ochranu novinářů jako názorný příklad volí Maďarsko a Viktora Orbána. 

Od roku 2010, kdy Orbánova strana Fidesz vyhrála volby, došlo podle aktivistů a novinářů ke vměšování do práce v redakcích, sdělovacím prostředkům, které se k vládě vyjadřovaly kriticky, byly ze strany údajně nezávislé Mediální rady ukládány pokuty a omezení. Členka maďarsko-americké rady CPJ Kati Marton uvedla, že Orbánovo Maďarsko je "... nejotřesnějším příkladem kontrolovaného tisku. Virtuálně prakticky novinářům znemožňují vykonávat jejich práci," dodává Kati.

Evropská komise už dvakrát Budapešť varovala před potrestáním podle článku 7, což by mohlo vést k pozastavení hlasovacího práva členského státu, pokud by komise zjistila "vážné a přetrvávající porušení zásad", které vyplývají ze smluvních závazků EU. Podnět k přehodnocení uvedeného článku 7 podala právě CPJ. "Jde tu o něco víc než jen o tisk. Když země začíná potlačovat svobodu projevu, už se to nezastaví," dodává Kati Morton, vdova po bývalém americkém diplomatovi Richardu Holbrookovi.

Maďarský stálý zástupce při EU se ovšem nedomnívá, že by situace byla natolik dramatická, jak uvádí CPJ. S odvoláním na červnové stanovisko učiněné při zasedání Komise pro mediální legislativu v Benátkách uvedl, že jeho země v posledních letech učinila zřejmě zlepšení úrovně sdělovacích prostředků. 

Další evropští novináři jsou však jiného názoru. Belgický novinář a aktivista Jean-Paul Marthoz ve zprávě CPJ varuje, že omezování svobody projevu v maďarském tisku je ohrožení demokratických hodnot v celé Evropě. "Může to být první ideologický pokus vrátit se k liberální struktuře. Orbán se svým přístupem odvrací od liberální demokracie a kloní se k modelům, které nabízejí Erdoğan nebo Putin."

CPJ přednesla řadu doporučení čelním představitelům EU, které by měly zvýšit odpovědnost jednotlivých členských států. Patří sem i větší míra otevřenosti při jednání Komise na ochranu novinářů, která by měla monitorovat dodržování standardů lidských práv v členských zemích EU. Marthoz odhaduje, že tohoto cíle by mohlo být dosaženo v rámci šesti měsíců, ovšem pouze za předpokladu, že klíčové osobnosti budou ochotny spolupracovat.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Svoboda médií Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 35 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy