Takhle se z nich stali muslimští vrazi. Život bratrance a sestřenice

Paříž - Byli strůjci atentátů v Paříži skutečně muslimy? To je téma, které hýbe světem. Muslimové se totiž od atentátníků distancují. A detaily z jejich minulosti ukazují všechno jiné, jen ne zbožné věřící. Alkohol, drogy, sex, luxus...

Vyšetřovatelé ještě možná nesesbírali všechny kousky těl atentátníka Abdelhamida Abaaouda a jediné ženy mezi zabijáky, jeho sestřenice Hasny Aitboulahcenové a paralelně už běželo jiné pátrání - sbírání střípků z jejich minulosti. Šly po nich nejen tajné služby, ale i média.

Nic z toho, co se o životě zmíněných dvou útočníků objevilo, nenaznačuje, že by byli ve víře zapálenými a horlivými muslimy. Spíše naopak. Hlavní strůjce atentátů Abaaoud vyrostl v přepychu a holdoval alkoholu i drogám. Jeho sestřenice Hasna Ait Boulahcenová opilá hýřila v nočních klubech, nosila kovbojské klobouky a oddávala se sexuální promiskuitě.

Abdelhamid Abaaoud se narodil v roce 1987 v bruselské čtvrti Molenbeek a vyrostl jako Belgičan v marocké rodině. Nouzí nikdy netrpěl, jeho otec si zařídil dva prosperující obchody s oblečením, kdy pracovali i jeho synové.

Abdelhamid vyrůstal v rodině s pěti sourozenci a do života měl dobře našlápnuto. Otec mu zařídil místo na prestižní střední škole v Bruselu, ale chlapce škola brzy vyloučila kvůli jeho nekázni a přestupkům. Z téhle šikmé plochy se už nedostal. Záhy totiž skončil ve vězení kvůli ozbrojeným loupežím.

Abdelhamid si v téhle době uměl užívat života. S luxusním autem, dárkem od otce, obrážel bohaté čtvrtě v Bruselu a jejich noční kluby. Nevyhýbal se alkoholu, kouřil marihuanu a užíval si zájmu dívek.

Kdyby Abdelhamid vychodil školu, v Paříži by se patrně neumíralo. Namísto školy přišlo vězení, které mladíka změnilo. V roce 2010 se tam radikalizoval společně se svým známým Salihem Abdeslamem, pomocníkem atentátníků, který pronajal auto použité při útoku na koncertní sál Bataclan.

"Měli jsme pěkný život. Řekl bych, že fantastický. Abdelhamid byl slušný kluk a dobrý obchodník. Pak ale najednou odjel do Sýrie. Pořád se sám sebe ptám, co vedlo k jeho radikalizaci. Odpověď ale neznám," řekl o něm vlastní otec začátkem letošního roku.

To už jeho syn patřil k nejhledanějším teroristům světa. Po návratu ze Sýrie se stal jedním z hlavních náborářů IS v Evropě. Kromě toho také naplánoval několik teroristických útoků a některých se sám účastnil.

Rodina Abaaoudových přitom nikdy nebyla nijak zbožná a o islám se podle okolí moc nezajímala. O to větší šokem pro ně bylo, když se Abdelhamid objevil v řadách bojovníků tzv. Islámského státu. Patrně viděli i příšerné video, kde jejich syn táhne za autem přivázaná čtyři zohavená těla "nepřátel" do hromadného hrobu.

Ještě krutější rána přišla poté, co se ukázalo, že Abdelhamid zverboval dokonce i svého třináctiletého bratra Younese. Ten se tak stal nejmladším evropským džihádistou. Matka synovu drsnou proměnu odstonala a odjela zpět do Maroka, otec se syna vzdal. "Vděčíme této zemi za vše," řekl k tomu. Rodina už s Abdelhamidem nechtěla mít nic společného.

"Modlíme se, aby byl opravdu mrtvý," řekla jeho sestra loni na podzim, když se spekulovalo, že zahynul. Bohužel nikoli. Abdelhamid zemřel až ve středu po zásahu francouzské policie v Paříži. Identifikovali ho podle otisku prstu. Z jeho těla totiž mnoho nezbylo.

Pokud by snad šlo přiznat fanatickou a zvrácenou víru v politický islám Abdelhamidovi Abaaoudovi - tedy alespoň v posledních letech života - u další mrtvé atentátnice, Hasna Aitboulahcenové, to nelze ani se zavřenýma očima.

Muslimkou se Hasna možná tvářila, ale nikdy jí nebyla. Šestadvacetiletá Aitboulahcenová byla podle lidí, kteří ji znali, přesným opakem "ušláplé" muslimské ženy. Vlasy si po celý život nezahalovala, naopak ráda nosila kovbojské klobouky a západní módu. Byla extrovert, podle známých dokonce "zvíře, které milovalo noční kluby". "Měla špatnou pověst. Kouřila, pila, měla spoustu různých kluků, ale nic vážného," popsal novinářům teroristku její známý Amin Abou.

Nebyla vůbec nábožensky založená. Potvrdil to i její bratr Youssouf, podle kterého se o náboženství nikdy nezajímala, nikdy nenosila hidžáb, nechodila do mešity, ani se nemodlila. Nikdy nečetla korán a hidžáb začala nosit měsíc před svou smrtí.

Poté, co se začala zajímat o džihád, se pokusila dostat do Sýrie za Islámským státem, ale nepodařilo se jí to. Francouzská tajná služba i policie ji sledovaly. Podle policejních zdrojů opakovaně nabízela své služby pro teroristické atentáty ve Francii.

Zemřela rovněž ve středu při policejním zásahu. Snažila se k sobě nalákat policisty, ale to se jí nezdařilo. Ve chvíli, kdy se jako sebevražedná atentátnice vyhodila do vzduchu, byl nablízku jen policejní pes - fenka Diesel. Ta jediná zaplatila životem.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Abdelhamid Abaaoud

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy