Maďarsko napadlo u soudu EU migrační kvóty

Budapešť - Slovensko není jediné, kdo se soudně braní proti povinným kvótám na přerozdělení uprchlíků mezi země EU. Maďarský premiér Viktor Orbán dopoledne oznámil, že jeho země ještě dnes napadne rozhodnutí ministrů vnitra. A taky se tak stalo.

Podání se týká letošního usnesení ministrů vnitra členských zemí EU, podle kterého na základě kvót má být přerozděleno 120.000 uprchlíků. Proti zavedení kvót se při hlasování postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

"Stížnost byla podána," sdělil mluvčí resortu spravedlnosti Gábor Kaleta.

"Maďarsko se dnes obrátí na evropský soud kvůli rozhodnutí Evropské komise o povinném umísťování lidí, migrantů na maďarském území," řekl předtím ráno Orbán podle agentury Reuters. Orbán také řekl, že migrační kvóty by rozšířily terorismus v Evropě.

Psali jsme: Maďarsko spustilo kampaň proti kvótám: Každých 12 vteřin přijíždí jeden migrant  

Země visegrádské skupiny, do níž kromě Maďarska patří ještě Česko, Slovensko a Polsko, podle něho prokázaly, že se migrační vlna dá zastavit, když k tomu je vůle.

Maďarský premiér, podle kterého je "mnoho těch, kteří uvažují jinak a jsou nešťastní z této záležitosti", také připomněl, že Slovensko svou vlastní žalobu podalo již ve středu.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán uprchlíci EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy