V Paříži vznikl základ pro dohodu o klimatu, zůstaly ještě stovky sporných bodů

Paříž - Na klimatické konferenci, která se koná v Paříži, byl představen návrh textu, jenž by měl tvořit základ nové globální dohody o snižování emisí skleníkových plynů. Dokument sice již schválili vysocí představitelé OSA, stále ale obsahuje stovky sporných bodů. Smyslem summitu je uchránit planetu před ničivými důsledky globálního oteplování.

Klimatického summitu COP 21 se účastní zástupci 195 zemí. Lhůta pro dodání dokumentu byla do dnešních 12:00 SEČ a vyjednavači na něm pracovali celou noc. Obsahuje 48 stran.

"Máme teď k dispozici nový základ pro jednání, který je přijatelný pro všechny. Teď je potřeba dopsat zbytek," řekla francouzská vyjednavačka Laurence Tubianaová. O návrhu budou příští týden jednat ministři zúčastněných zemí.

Tubianaová dodala, že práce ještě neskončila a potřeba bude dořešit "hlavní politické otázky". Neshoda prý trvá například ohledně dlouhodobého závazku o maximálním nárůstu globální teploty v porovnáním s předindustriálním obdobím. Státy se přou o to, zda budou v konečné dohodě uvedeny dva stupně Celsia, nebo 1,5 stupně, jak požadují malé ostrovní státy.

Mezi další sporné body patří financování pomoci jižním zemím, aby se mohly lépe přizpůsobit změnám klimatu, nebo rozdělení závazků mezi rozvinuté a rozvojové země. Zatím je návrh "plný závorek a voleb mezi několika možnostmi", konstatovala agentura AP. Česká republika na konferenci potvrdila závazek do roku 2030 dále snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Z konference by měla vzejít nová globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů nahrazující Kjótský protokol z roku 1997.

Související

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš hájí Česko: Klimatické závazky dodržujeme. Na rozdíl od jiných...

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly.

Více souvisejících

Klimatický summit v Paříži (2015) globální oteplování

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy