EU kvůli migrantům riskuje budoucnost, varoval Valls. Nepřímo kritizoval Merkelovou

Londýn - Francouzský premiér Manuel Valls poskytl rozhovor britské BBC. Migrační vlna podle něj ohrožuje samu podstatu fungování Evropské unie, kontrolu hranic Schengenu je proto nutné zpřísnit. Naznačil, že se mu nezamlouvá politika německé kancléřky Angely Mrkelové.

"Není možné říkat či souhlasit s tím, že všechny uprchlíky... můžeme v Evropě přivítat," řekl Valls. Podle něj by takový přístup "naprosto destabilizoval" společnost.

Unie proto musí začít co nejdříve jednat a zvýšit ostrahu hranic. "Pokud Evropa nedokáže ochránit vlastní hranice, pak je samotný koncept (jednotné) Evropy v sázce," dodal francouzský premiér v rozhovoru pořízeném během světového ekonomického fóra v Davosu.

Valls sice přímo nekritizoval Merkelovou, řekl ale, že Evropa nyní potřebuje něco jiného, než výzvy k přerozdělení migrantů podle kvót, na něž kancléřka opakovaně naléhá. "Německo čelí velké výzvě. Musíme Německu pomoci. Ale první vzkaz, který je třeba vyslat, je říci zcela tvrdě, že nebudeme v Evropě vítat všechny uprchlíky," uzavřel premiér.

Německý prezident Joachim Gauck i přes útoky v Kolíně nad Rýnem ale neopomněl zmínit i pozitiva, která migrace přináší.

"Migrace vždycky byla motorem společenského progresu a ekonomického růstu. Přistěhovalci, kteří přijeli za prací, sebou přinesli větší prosperitu a to sobě, tak i přijímajícím zemím, ale v konečném důsledku i státům, odkud pocházejí," uvedl Gauck.

Americký prezident Barrack Obama dnes telefonicky německé kancléřce Angele Merkelové slíbil pomoc s řešením uprchlické krize. Oba politici se shodli na tom, že je potřeba chránit miliony lidí, kteří prchají před válkou na Blízkém východě.

Jenže v občanské válce v Sýrii Írán a Rusko podporují syrského prezidenta Bašára Assada, který podle západu stojí na prvopočátku celého problému. A boje v Sýrii neustávají - předměstí Damašku podle svědků bombardovaly vládní letouny a helikoptéry.

Po zimě podle expertů navíc proud migrantů opět zesílí. V Německu a v dalších severských zemích vyvolal bouřlivou diskuzi i fakt, že Rakousko letos přijme méně než 38 tisíc migrantů. Slovinsko nebo Makedonie už na rakouské omezení reagovaly tím, že nově pouští do Evropy jen běžence ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Ostatní vrací zpět do Řecka.

Sdílejte článek

Související

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Expremiér Valls opouští Francii. Chce být starostou Barcelony

Bývalý francouzský socialistický premiér a nyní poslanec Manuel Valls se dnes rozloučil s dolní komorou francouzského parlamentu. Politik katalánského původu bude příští rok kandidovat na starostu Barcelony, kde se narodil, a vzdává se kvůli tomu všech svých funkcí.
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Francouzský expremiér Valls chce být starostou Barcelony

Barcelona - Bývalý francouzský premiér Manuel Valls by se mohl stát příštím starostou Barcelony. Předseda španělské strany Ciudadanos Alber Rivera mu nabídl první místo na kandidátce pro místní volby v příštím roce. Valls sdělil, že o nabídce uvažuje, informovala dnes španělská televize RTVE.

Více souvisejících

Manuel Valls EU (Evropská unie) uprchlíci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy