Slovenské zdravotní sestry se vrací do práce, nátlaková akce nevyšla

Bratislava - Zdravotní sestry na Slovensku se začaly vracet na svá původní pracoviště. Hromadnými výpověďmi si chtěly vynutit zlepšení platových a pracovních podmínek po vzoru lékařů, kteří podobnou akcí v roce 2011 na Slovensku ochromili provoz zdravotnických zařízení. Sestřičky našly zastání u prezidenta Andreje Kisky.

K nástupu několika desítek sester zpět do zaměstnání došlo navzdory tomu, že vláda ani vedení nemocnic požadavky odborů nesplnily. Slovenské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že dnes ráno podepsalo ve fakultní nemocnici v Žilině pracovní smlouvy 33 sester. Tento krok umožnil zdravotnickému zařízení obnovit plánované operace.

"Chci poděkovat všem sestrám, které neopustily pacienty, i těm, které se vrátily. Je to jasná zpráva ve vztahu k pacientům," řekl ministr zdravotnictví Viliam Čislák.

Zdravotní sestry výsledek nátlakové akce za svůj neúspěch nepovažují. "Nemyslím si, že to je neúspěch. Akce ještě neskončila. Budeme to hodnotit až tehdy, kdy složíme zbraně. Může se stát, že nemocnice bez sester situaci nezvládnou. Pokud nás potřebovat nebudou, nastane to, co jsme říkali, tedy že sestry ze Slovenska odejdou," řekla novinářům šéfka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Zdravotních sester se zastal prezident Andrej Kiska, který dnes přijal zástupce zdravotníků. "Mrzelo by mě, pokud by slovenské zdravotnictví přišlo byť i jen o jednu zdravotní sestru, nedojde-li k dohodě," řekl po schůzce Kiska novinářům, samotnou formu protestu zdravotních sester ale odmítl komentovat.

Kiska opětovně kritizoval nelichotivý stav slovenského zdravotnictví, který podle něj přetrvává již léta. "V systému zdravotnictví máme nepřehlednou džungli, ve které rozhodují známosti, ve které vládne nepořádek a rozkrádaní na úkor zdraví a životů pacientů a důstojných podmínek pro práci personálu," uvedl Kiska, podle kterého by se zdravotnictví mělo stát prioritou příští vlády, která vzejde z březnových parlamentních voleb.

Odbory již minulý týden vyjádřily ochotu k návratu sester do nemocnic po prohlášení premiéra Roberta Fica, který zdravotníkům slíbil mimo jiné proplacení mzdy i za dny, kdy v nemocnicích po skončení výpovědní lhůty nepracovali. V pondělí si odbory ale stěžovaly, že nemocnice odmítly podmínku zvýšení základních platů či plošný návrat všech sester.

Související

Více souvisejících

Slovensko stávka nemocnice

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy