Z Bruselu přichází důrazné varování. Takto se uprchlické krize nezbavíme

Brusel – Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o uprchlících je podle mnohých politiků spíše vydíráním, než partnerskou spoluprací. Někdejší belgický premiér a šéf frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt v komentáři pro deník The Guardian poukazuje, že takový obchod je nejen nezákonný, také prý ale zrazuje evropské hodnoty.

Hned u úvodu politik upozorňuje, že EU uprchlickou krizi rozhodně nevyřeší podpis smlouvy se stále více autoritářským režimem. „Naši stále více rozdělení a zoufalí evropští představitelé nezajišťují účinnou společnou reakci na stupňující se uprchlickou krizi. Namísto vytvoření strategie na ochranu těch, kteří prchají před barbarstvím Asada, Islámského státu a ruského letectva, jsou vedoucí představitelé EU posedlí vymýšlením systému, který by 'zastavil tok' - jinými slovy, aby dostali zoufalé uprchlíky zpět za Egejské moře," píše v komentáři Verhofstadt.

Právě na summitu mezi EU a Tureckem podle něj turecký premiér Ahmed Davutoglu nabídl evropským lídrům „iluzorní rychlou nápravu", kterou Západ hledá. Na oplátku ale požadoval řadu výhod s ústupků. Dohoda výměny jedno uprchlíka za druhého podle něj spočívá na jednoduchém principu – ekonomické migranty nebo Syřany, kteří se dostanou až do Řecka, EU vymění za jiné Syřany, kteří budou v EU distribuováni v rámci už dříve přijatých kvót. Evropští zástupci by si ale podle něj měli dávat větší pozor na to, co si vlastně přejí.

Dohoda s Tureckem odporuje mezinárodnímu právu

Existuje podle něj celá řada důvodů, proč je tento přístup nejen nemorální, ale i „zásadně chybný". Poukazuje na to, že povinné hromadné vyhošťování je zakázáno úmluvou OSN o uprchlících z roku 1951. Tuto smlouvu přitom podepsala i EU. Poukazuje také na chartu o lidských právech samotné EU, kde se v článku 19 píše. Že „hromadné vyhošťování je zakázáno". „OSN už dala jasně najevo, že masové navracení by nebylo v souladu s mezinárodním právem. Víme, že Turecko má otřesnou bilanci v oblasti lidských práv a jeho azylový systém nefunkční. Dokonce existují důkazy, že Turecko násilně vyhánělo syrské uprchlíky zpět do Sýrie. Chce být Evropa opravdu zodpovědná za takovou expanzi?" ptá se šéf ALDE.

„Vzhledem k tomu, že zároveň platíme Turecku peníze, aby se zastavil tok z Turecka do Řecka, lze jen konstatovat, že vedoucí představitelé EU se nyní záměrně se snaží vybudovat systém, který zajistí, že Evropa nepřijme jakékoli další uprchlíky nad rámec mezinárodních závazků, nehledě na ženevské konvence. To je velmi špatné," varuje Verhofstadt.

Turecko je autoritářské a porušuje lidská práva

I další části dohody podle něj nabízejí řadu ústupků – včetně peněz, zrychlených přístupových rozhovorů a bezvízový styk. „To jsou také velmi problematické body vzhledem ke zhoršující se situaci v oblasti lidských práv v Turecku a brutální vládní zásahy proti svobodnému tisku," píše a jedním dechem připomíná nedávný zásah proti nezávislým tureckým novinám Zaman. I proto by podle něj mělo být prioritou EU „přivést Turecko zpět z bodu, kde se z něj stává autoritářský režim a pomocí procesu přistoupení k EU stmelit tamní hodnoty v oblasti lidských práv a řádné vlády".

„Když nabídneme bezvízový styk s rozpadajícím se Schengenským prostorem Evropy, budeme spoluviníky domácího politického vítězství tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Jakákoliv dohoda musí obsahovat vymahatelné závazky zaručující svobodu sdělovacích prostředků a občanské svobody," myslí si belgický expremiér.

Velmi riskantní obchod

Namísto snahy řešit své problémy přes prostředníky tím, že se Evropa přihlásí k „riskantnímu obchodu" s Tureckem, by podle něj EU měla vzít věci do svých rukou a pracovat společně. Klíčové jsou podle něj tři body – rychle zařídit dobře financovanou a dobře zabezpečenou ostrahu hranic zahrnující i pobřežní stráž. Taková služba by měla být schopna správně hranice chránit a zpracovávat žádosti o azyl, namísto spoléhání se na Turecko.

Dalším krokem by mělo být dát miliady, která Ankara žádá, UNHCR na financování vzdělávacích zařízení a obecně zajištění humanitárních potřeb pro lidi z uprchlických táborů. A třetím krokem by pak mělo být tvrději pracovat na hledání politického řešení syrského konfliktu. Zároveň by podle něj mělo dojít k oslabení „ruské vojenské agrese" tím, že EU rozšíří sankce proti Moskvě.

Turecko uprchlickou krizi neodstraní

„Evropská unie je společenství národů, které se přesto, že byly zpustošeny dvěma světovými válkami a rozděleny studenou válkou, dokázaly shodnout a zajistit mír, bezpečnost a prosperitu pro další generaci. Navzdory svým nedostatkům EU do značné míry tyto cíle naplnila. Jedním z důvodů je to, že EU nikdy nebyla jedním obrovským vnitřním trhem, jaký by z něj chtěli mít britský premiér David Cameron a mnoho dalších. Byla, a musí být i nadále, společenství národů, kde jsou zabezpečena a prosazována základní lidská práva. Stejně tak má být zónou volného obchodu. Je to společenství hodnot," píše v komentáři pro britský list Verhofstadt.

„Mýlíme se, pokud si myslíme, že Turecko může odstranit naše problémy nebo celou uprchlickou krizi – to nemůže. To může zajistit pouze skutečně evropský přístup založený na solidaritě a humanitě. Podpis této cynické dohody s Tureckem bude znamenat roztrhání právního řádu Evropa postaveného z trosek druhé světové války. Pít z Erdoganova otráveného kalicha není řešením," dodává rázně Verhofstadt.

Související

Josep Borrell

EU vyčkává na výsledky voleb v USA, europoslanci zkritizovali Trumpa

Zdrženlivé reakce na napínavý volební vývoj ve Spojených státech znějí dnes ráno od představitelů Evropské unie a evropských politiků. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že EU chce bez ohledu na výsledek voleb pevné vazby s USA. Někteří europoslanci se kriticky vyjádřili k prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který se přes nejasné výsledky označil za vítěze voleb.

Více souvisejících

Guy Verhofstadt EU (Evropská unie) Turecko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 32 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy