EU musí skoncovat s falešnými pasy, žádá Valls. Brusel chce popohnat protiteroristické návrhy

Paříž/Brusel - Evropská unie musí po útocích v Bruselu bezodkladně zpřísnit ostrahu svých vnějších hranic, žádá francouzský premiér Manuel Valls. Podle něj je taky nutné zavést do praxe připravovaný registr cestujících v letecké dopravě (PNR).

"Je nezbytné posílit vnější hranice EU," řekl Valls s tím, že je třeba zabránit tomu, aby do unie pronikali lidé s falešnými pasy.

Radikální skupina Islámský stát, která se k útokům v Bruselu přihlásila, se v Sýrii zmocnila velkého množství pasů.

Stejně tak je podle Vallse nezbytný PNR. Návrh tohoto opatření loni v prosinci schválil výbor Evropského parlamentu. Pokud směrnici nakonec europoslanci na plenárním zasedání přijmou, budou mít členské státy na její zavedení dva roky. Kritici ale vidí v PNR ohrožení občanských svobod.

Evropská komise prosazuje, aby po úterních teroristických útocích v Bruselu členské země a europarlament rychle pokročily se schvalováním kroků, které unijní exekutiva v rámci boje proti terorismu dosud navrhla. Předseda komise Jean-Claude Juncker dnes v Bruselu na společné tiskové konferenci s Vallsem zmínil potřebu vzniku evropské "bezpečnostní unie".

"Musíme uvažovat o těsnější spolupráci mezi různými našimi službami," podotkl Juncker. Podobně se už po poledni vyjádřil eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos, který unijní státy vyzval, aby začaly v bezpečnostní oblasti kooperovat bez předsudků a nedůvěry.

Francouzský premiér Valls dnes v belgické metropoli jednal nejen v komisi, ale také se svým protějškem Charlesem Michelem. Novinářům Valls řekl, že Belgii jménem Francie nabídl přátelství a podporu po dvou úterních teroristických útocích, které si vyžádaly přes tři desítky mrtvých a více než 200 zraněných.

"Do našich bezpečnostních systémů budeme muset víc a víc investovat, do lidských sil, do technických prostředků a zdrojů. A budeme to muset dělat na národní i na evropské úrovni," myslí si Valls. Francie už podle něj v boji s islamistickými teroristy těsně spolupracuje s dalšími zeměmi, kterých se to týká. A věc nemá jedno jediné řešení. "Je mnoho prvků, které se musejí stát paralelně. Státy se musejí proti džihádistickému terorismu spojit," prohlásil Valls před novináři.

"Máme pocit, že tak jako potřebujeme unii kapitálových trhů, energetickou unii, hospodářskou a měnovou unii, tak si také myslíme, že potřebujeme bezpečnostní unii. Potřebujeme všechno, co nám umožní dosáhnout bezpečnosti," prohlásil Juncker.

Sdílejte článek

Související

Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Expremiér Valls opouští Francii. Chce být starostou Barcelony

Bývalý francouzský socialistický premiér a nyní poslanec Manuel Valls se dnes rozloučil s dolní komorou francouzského parlamentu. Politik katalánského původu bude příští rok kandidovat na starostu Barcelony, kde se narodil, a vzdává se kvůli tomu všech svých funkcí.
Manuel Valls, nový předseda vlády Francie

Francouzský expremiér Valls chce být starostou Barcelony

Barcelona - Bývalý francouzský premiér Manuel Valls by se mohl stát příštím starostou Barcelony. Předseda španělské strany Ciudadanos Alber Rivera mu nabídl první místo na kandidátce pro místní volby v příštím roce. Valls sdělil, že o nabídce uvažuje, informovala dnes španělská televize RTVE.

Více souvisejících

Manuel Valls EU (Evropská unie) Teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy