Nečekaná posila v boji proti radikálům? Vznikl unikátní tréninkový kemp

Londýn - Nikdo o jejich identitě neví a často se mezi sebou ani neznají vzájemně. Přesto se hackeři z hnutí Anonymous rozhodli pro ojedinělý kousek. Otevřeli totiž první tréninkový tábor, v němž hodlají učit mladé počítačové mágy bojovat proti radikálnímu uskupení Islámský stát. Výuka pochopitelně neprobíhá nikde jinde, než na internetu.

Ačkoliv se běžnému uživateli může internet zdát až neuvěřitelně velký, běžně viditelná a ve vyhledávačích zobrazovaná je pouze jeho malá část. Mnohem větší tajemství ukrývá takzvaný deep web, v němž probíhají obchody s drogami, pornografií, ale i lidmi či jejich orgány. Malou součástí deep webu je dark web, který je, podobně jako deep web, přístupný pouze pomocí speciálních programů. I v něm se nachází řada věcí, které by kromě uživatelů zajímaly především policejní orgány. Mimo jiné je zde ale umístěna i jedna malá "třída".

V ní se pomocí online komunikace skrze internet relay chat (IRC) vyučuje umění hackerství. Lidé z hnutí Anonymous, kteří jsou známý především díky masce Guye Fawkese, se zde sdružují a trénují nové hackery v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát. Tomu slíbili odvetu nejen za loňské útoky v Paříži, ale i za letošní atentáty v Bruselu.

Hackeři ve videu mimo jiné podotýkají, že výuka zajistí všem plnou anonymitu a všeobecnou svobodu projevu. "Chceme posílit naše řady. Našim záměrem je vybudovat učebny, kde mohou učitelé dávat lekce libovolnému počtu žáků," dodávají hackeři.

We're off to a great start with an awesome user base, virtual classrooms to educate on hacking, opsec and many other topics coming soon.

— Anonymous (@OnionIRC) 17. dubna 2016

Anonymous drtí islamisty

Po několika operacích s kódovým označením #OPIceISIS a #OPISIS, v rámci nichž hackeři odstavili radikálům tisíce účtů na sociálních sítích a stovky internetových stránek, odstartovali členové před několika týdny hnutí novou operaci s označením #OpBrussels. Muž Účinnou formou boje proti radikálům je podl nich kampaň proti jakékoli formě diskriminace. "Islámský stát by nemohl dále verbovat muslimy, kdyby byli akceptováni a zařazováni do společnosti," tvrdí členové Anonymous.

Hackeři v rámci operace "Ice ISIS" podnikli masivní útoky proti více než tisícovce islamistických webových stránek. Tím ale řádění Anonymous neskončilo a hackeři se během čtyř kol operace "Operace ISIS" rovněž zaměřili na účty radikálů na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram i na YouTube a více několik tisíc jich už vyřadili. Právě sociální sítě jsou pro Islámský stát velmi důležité, protože pomocí nich získávají nové členy a nabírají další radikály.

Anonymous také během operace sestavili do té doby největší databázi účtů k sociálním sítím radikálů Islámského státu a vyzvali vedení Twitteru, aby tyto účty vypnula. Podotkli také, že Spojeným státům ukázali, jak proti teroristům na internetu bojovat, a sama americká vláda vyvíjí tlak na vedení Twitteru s požadavky na větší kontrolu účtů. Nakonec však účty "vypnuli" sami hackeři.

Členové Islámského státu vyprodukují za jediný den více než 200 tisíc příspěvků, a to pouze na Twitteru. K dosažení svého ale využívají i Facebook, YouTube a další internetové sítě. Zahraniční servery odhadovaly, že práce Anonymous mohla doposud vyřadit z provozu zhruba sedm tisíc twitterových účtů, 2000 e-mailových stránek a desítky, ne-li stovky webů. Skutečná čísla jsou ale podle hackerů daleko vyšší.

Vlády nic nedělají, zuří hackeři

V rámci jednoho z kol operace zveřejnili hackeři podobně jako v předchozích případech video, na kterém vysvětlují své kroky a zároveň zdůrazňují, jak je v době informačních technologií důležité bojovat proti radikálům on-line. "Parta kluků a holek vyřadila z provozu velkou část islámských účtů, čímž je pro ně těžší se koncentrovat, nabírat nové členy a kooperovat. Opět vzkazujeme všem zemím, které chtějí proti Islámskému státu bojovat, zničte jejich internetovou propagandu tak, jako to děláme my," vyzvali hackeři.

Jedna věc je podle nich jistá, vlády nedělají to, co mají. "Nastal čas se ptát, odkud berou radikálové ropu? Kde berou zbraně a vozidla? Jsou radikálové Islámského státu křesťané, nebo muslimové? Nenechme tuto válku přerůst v opravdový konflikt. Nastal čas na otázky, na které vám nedáme odpovědi, ačkoliv je známe. Necháme vás najít si je sami. Anonymous "Red Cult" tým vyřadil několik dalších několik webových stránek a udělal více, než jste udělali vy," připomínají hackeři vládám.

Anonymous v rámci pátého kola rovněž zmonitorovali blíže neurčený počet islámských účtů na sociální síti Facebook a poslali je šesti zahraničním vládám a sympatizantům, kteří s hackery kooperují. Podobně jako v předhozích případech hackeři čekají, jak se k tomuto kroku vlády postaví. "Budeme nadále pokračovat v tom, co děláme, dokud vás nevyhladíme z povrchu zemského. Podle jednoho z našich zdrojů ve zpravodajské agentuře máte několik měsíců, maximálně rok nebo dva, dokud nebudete úplně zničeni," vzkázali na jednom z videí Islámskému státu Anonymous.

Související

Ilustrační foto

Anonymous zaútočili na německou součást ruského ropného koncernu Rosněfť

Hackeři ze skupiny Anonymous o víkendu zaútočili na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť a podle svého prohlášení jí způsobili velké škody, když získali na 20 terabajtů dat. Informuje o tom agentura DPA, podle níž firma Rosneft Deutschland přiznala bezpečnostní incident a obrátila se na německou policii.

Více souvisejících

Anonymous Islámský stát (IS) Hackeři

Aktuálně se děje

před 40 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy