Za tohle EU zaplatí! Maďarsko se pořádně naštvalo kvůli kvótám

Budapešť - Evropská komise navrhla, aby členské státy platily "solidární příspěvek" za každého uprchlíky, kterého v rámci povinných kvót odmítnout přijmout. To se silně nelíbí Maďarsku, které už na migranty vynaložilo obrovské množství peněz.

Maďarský premiér Viktor Orbán se pořádně naštval. Tvrdí, že největší solidaritu v uprchlické krizi projevili právě Maďaři a sankce za nepřijetí migrantů platit nechtějí. "Neměl jsem odvahu předložit Bruselu účet za registrování 175.000 uprchlíků, za mimořádné náklady vynaložené na fungování policie a za vybudování hraničních zábran," řekl rozhlasu Kossuth Rádió.

Maďarsko se podle něj po celou dobu krize chovalo evropským způsobem. "Střední Evropa - včetně Maďarska - má situaci pod kontrolou. My nepřispějeme k tomu, aby naše kulturní dědictví za okamžik zmizelo. Paralelní společnosti zde nevzniknou," dodal.

Za každého nepřijatého migranty by státy měly podle Evropské komise platit 250.000 eur. Takovou částku prý vydělává průměrný Maďar 39 let. "Z bruselských zdrojů dostane občan Maďarska za sedm let zhruba 4000 eur," zuří Orbán s tím, že návrh komise nelze hodnotit civilizovaným jazykem.

Podle něj jde v tuto chvíli o hodně. Maďarům chce totiž Evropská unie vzít právo rozhodnout o tom, s kým chtějí a s kým nechtějí žít. Zároveň vyzval Maďary, aby se v referendu proti povinným kvótám, které připravuje vláda, ozvali.

Návrh komise je podle něj omylem, protože Evropská komise se zabývá otázkou migrace. Problémem Evropy ale relokace migrantů, nýbrž ochrana hranic. "Je třeba posílit ostrahu hranic, bez kontroly nemůžeme nikoho vpustit. Uprchlické tábory musí být zřízeny mimo území Evropské unie," přiblížil Orbán cíle svého nedávno prezentovaného návrhu akčního plánu Schengen 2.0.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 5 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Havlíček: Pro ANO jsou výrazná vítězství klíčová, aby na nás při sestavování koalic nezapomněli

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka je pro hnutí klíčové dosáhnout výrazných vítězství v krajských volbách, aby nemohlo být opomenuto při sestavování krajských koalic.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy