Výsledek britského referenda ovlivní i migrace, hádky nabírají na síle

Londýn - Migrace není sice jediným tématem kampaně před referendem o brexitu, v posledních měsících se ale uprchlická krize stala jedním z nejdůležitějších.

Členství v evropském blok, které se sebou přináší volný pohyb osob po osmadvaceti evropských zemích, podle příznivců brexitu připravilo Londýn o možnost účinné kontroly nad tím, kdo do země přichází.

Zastánci brexitu by proto chtěli rozšířit imigrační bodový systém po australském vzoru, který již nyní platí pro občany třetích zemí, i na občany EU. Kromě větší kontroly a možnosti vybírat si migranty s potřebnou kvalifikací, by to podle odpůrců setrvání Británie v EU odstranilo také diskriminaci: Stejné podmínky by měl počítačový programátor z Jihoafrické republiky i z Rumunska.

Odpůrci brexitu naopak upozorňují, že odchod z EU by v migrační krizi nijak nepomohl, ba naopak. Hraniční kontroly by se podle nich totiž musely přesunout z Francie přímo na ostrovy, a provizorní tábořiště migrantů jako to v severofrancouzském Calais, by mohlo vzniknout třeba v okolí Doveru.

Zdroj: YouTube

Sílu migrace jako tématu před referendem se už v únoru pokusil v rámci jednání o reformě vztahu Londýna s Bruselem oslabit premiér David Cameron. V dohodě se mu podařilo získat "záchrannou brzdu" v podobě možnosti omezit nepříspěvkové zaměstnanecké benefity lidem z jiných unijních zemí. To by podle něj mělo být zárukou snížení počtu migrantů z EU, kteří by chtěli zneužívat britský sociální systém.

Podle kritiků ale opatření počet nově příchozích občanů EU nijak neomezí vzhledem ke všeobecně vyšším platům v zemi, přítomnosti velkých komunit migrantů i rozšíření znalosti angličtiny.

Vítr do plachet zastánců brexitu přinesla nedávno zveřejněná čísla britského statistického úřadu, podle nichž čistá migrace - tedy rozdíl mezi počtem nově příchozích a odchozích cizinců - loni činila 300.000 osob.

Psali jsme: Černý scénář pro EU: Co bude po případném brexitu? Brusel čeká "horké léto"
Dost strašení. Brexit by neukončil integraci Evropy, krotí obavy významný politik
 

Na oznámení zastánců brexitu, že by po případném odchodu Británie z EU zavedli omezení pro imigranty z evropské sedmadvacítky, už reagoval například nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země v současnosti předsedá Evropské radě. Zavedení protiopatření by bylo podle něj ze strany unie "nevyhnutelné", a omezení by se tak zřejmě dotkla i Britů pracujících v jiných členských zemích EU.

V Británii žijí podle serveru Migration Watch UK (MWUK) asi 3,3 miliony občanů z jiných členských zemí EU, asi 2,1 milionu z nich v zemi i pracuje. Naopak v některé z jiných členských zemí Evropské unie žije asi 1,26 milionu občanů Spojeného království, zhruba 800.000 z nich v evropské cizině pracuje. Nejvíce Britů žije ve Španělsku (asi 320.000), Irsku (asi 250.000) a Francii (170.000).

V Česku a na Slovensku žije podle MWUK shodně asi 5000 britských občanů, naopak Čechů v Británii pobývá asi 42.000 a Slováků 63.000.

Související

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)

Výbor britského parlamentu: Vliv Ruska nechtěl nikdo vyšetřovat

Britská vláda neviděla žádné stopy úspěšného zasahování Ruska do referenda o vystoupení z EU z roku 2016, uvedla vláda v Londýně. Reagovala tak na kritiku parlamentního výboru, podle něhož se vláda možným vlivem Ruska na hlasování dostatečně nezabývala.
Brexit

Migrační krize polevila? Británie hlásí nová čísla

Migrace do Spojeného království je na nejnižším bodě za uplynulých šest let, vyplývá to z poslední čtvrtletní zprávy britského Úřadu pro statistiku. Hlavní příčinou rapidního poklesu počtu příchozích je brexit a nejistota, která proces odchodu země z Evropské unie doprovází.

Více souvisejících

referendum o brexitu (23.6.2016) Velká Británie migrace

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy