BREXIT drama: Británie odchází z EU, proti Bruselu bylo 17,4 milionu voličů

Londýn - Velká Británie se stala první zemí, která odchází z Evropské unie. Podle konečných výsledků zvítězili zastánci brexitu poměrem 51,9 ku 48,1 procenta.

Po sečtení hlasů ve všech 382 volebních obvodech se pro brexit vyslovilo 17,4 milionu voličů, proti bylo 16,1 milionu. Výsledky krátce před 08:30 SELČ oficiálně vyhlásila šéfka sčítacích komisařů Jenny Watsonová na radnici města Manchester. Platných bylo podle ní 33,5 milionu hlasů, přičemž právo volit mělo 46,5 milionu lidí.

Volební účast byla 72,2 procenta, což je přibližně o šest procent více než v minulých volbách.

Odchod z EU podpořily zejména venkovské oblasti Anglie a také menší města. Naopak obyvatelé velkých měst byli proti, avšak ne v tak silné míře, jak se předpokládalo. Prakticky celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU, baštou brexitu se naproti tomu stal Wales.

Farage vyhlašuje „Den nezávislosti"

Vítězství zastánců odchodu Británie z Evropské unie oslavuje šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. "Nyní si troufám snít o východu slunce nad nezávislým Spojeným královstvím," napsal Farage na twitteru a v rámci svého proslovu dodal: "Doufám, že toto vítězství ukončí tento projekt, který selhal. Nechť je 23. červen v naší historii známý jako náš den nezávoslosti."

V tuto chvíli bylo sečteno 374 z 382 volebních obvodů a zastánci odchodu Británie z evropského bloku vedou s 52 procenty hlasů. Sečteno dosud bylo přes 28 milionu hlasů a tábor brexitu jich obdržel více než 16 milionů. Předpokládá se, že celkovým vítězem se stane ten, kdo shromáždí přes 16,4 milionu hlasů - brexit již přesáhl 17 milionů.

Zdroj: YouTube

Britský deník The Guardian informuje, že finanční trhy jsou rozhodnutím Británie zaskočeny. Předpokládaly, že výsledky budou těsné, ale na rozhodnutí o odchodu nebyly připravené. Po otevření akciového trhu se tak očekává propad.

Jako první byly sečteny hlasovací lístky v britském zámořském území Gibraltaru, kde s drtivou převahou 95,9 procenta hlasů zvítězili zastánci unie. Krátce poté následovaly skotské souostroví Orkneje, Newcastle, Sunderland a Clackmannanshire.

První vítězství příznivci brexitu, tedy odchodu z EU, zaznamenali v Sunderlandu s 61,3 procenta voličů. Vítězství brexitu v Sunderlandu se očekávalo, ne však tak výrazné. Pro odluku s Bruselem se vyslovili také voliči v obvodech Anglesey, Basildon, Brentwood, Bury, Harlow či Middlesbrough.

Prounijní voliči zvítězili například v Oxfordu, kde získali 70,3 procenta hlasů, v londýnském City se 75,3 procenty, Clackmannanshiru, Dundee, na Shetlandských ostrovech či v Stirlingu.

Jasně prounijní je Skotsko. V Glasgow získali zastánci unie 66,6 procenta voličů, účast pak činila 56,2 procenta. Také ve třetím největším skotském městě Aberdeenu se raduje prounijní tábor, obdržel 61,1 procenta hlasů. V Edinburgu se pro EU vyjádřilo 74,4 procent lidí.

Prounijní byl s výjimkou obvodů Barking a Dagenham, Havering, Sutton a Bexley také Londýn. Zastánci britského členství v EU pohodlně s 58,2 procentem hlasů zvítězili i v Liverpoolu. Volební účast v tomto významné přístavním městě na severozápadě Anglie činila 64 procent. Podobně dopadl také blízký Manchester, kde bylo pro setrvání v EU 60,36 procent lidí.

Z mapy hlasování jasně vyplývá, že velká města a Skotsko jasně hlasovaly pro setrvání v EU, ale ostatní oblasti byly drtivě pro brexit. James Forsyth z magazínu The Spectator uvedl, že jedním z důvodů, proč brexit zvítězil, bylo, že kampaň za setrvání v EU neměla žádné politiky, kteří by mluvili s dělnickou třídou.

Skotští Zelení mluví o novém referendu

Vícepředseda skotské Strany zelených Patrick Harvie naznačil, že by jeho strana mohla podpořit druhé referendum o nezávislosti Skotska, pokud by ho svolal Nicola Sturgeon. O kampani za brexit Harvie uvedl, že byla "klamavá, manipulativní a chvílemi přímo rasistická". Odchod z EU podle něj poškodí ekonomiku a zničí mnoho z výhod, které si Británie v EU užívala.

Psali jsme:
Rozpad Británie začíná? Skotové a irská Sinn Féin žádají po brexitu referenda
 

"Skotsko si musí nechat otevřené všechny možnosti, jak se před touto hrozbou chránit. Skotský parlament a vláda musí být při vyjednávání, která nastanou, reprezentovány," uvedl.

Velká Británie již v referendu o osamostatnění Skotska hlasovala v roce 2014. I tehdy byly výsledky velmi těsné, nakonec se ale Skotsko rozhodlo ve Velké Británii zůstat.

Odchod znamená odchod

Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany, která je největší stranou v Evropském parlamentu, na svém twitterovém účtu uvedl, že by Británie měla EU opustit do dvou let. "Rozhodnutí britských voličů respektujeme a litujeme ho. Způsobí velké škody na obou stranách. Byl to britský hlas, nikoliv evropský."

"Chceme lepší a chytřejší Evropu. Musíme lidi přesvědčit a přinést jim Evropu zpět. Vyjednávání o odchodu by měla být završena maximálně do dvou let. Nemůže tu být žádné speciální zacházení. Odchod znamená odchod."

Expředseda britských labouristů Miliband hovořil o zklamání lidí

Někdejší předseda britských labouristů Ed Miliband má za to, že někteří voliči využili čtvrteční referendum o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii jako protest proti vládě i proti dění v Evropě. Informoval o tom portál BBC.

"Vyjadřují nespokojenost s vládou a také s problémy v Evropě," řekl o voličích Miliband. Dodal ale, že na celkové hodnocení je zatím příliš brzy.

Podle Milibanda si labouristé i ostatní politické strany z výsledku musí vzít ponaučení, a to se netýká jen záležitosti migrační politiky. Ukázalo se totiž, že voliči v některých labouristických okrscích vyjádřili obavy z migrace i ze směřování země.

Cameron poděkoval britským voličům za prounijní hlasyBritský premiér David Cameron na twitteru poděkoval všem, kteří ve čtvrtečním referendu hlasovali pro setrvání Spojeného království v Evropské unii. Cameronův stranický rival a někdejší starosta Londýna Boris Johnson, který bojoval za vystoupení z evropského bloku, vyjádřil vděk všem hlasujícím.

"Děkuji všem, kteří hlasovali pro to, aby Británie zůstala silnější a bezpečnější v Evropě," uvedl Cameron. Poděkoval také všem, kteří s kampaní pomáhali.

"Volební místnosti jsou uzavřeny, demokracii bylo učiněno za dost. Čekáme na rozhodnutí lidu. Děkuji každému, kdo se zúčastnil, každému voliči," napsal na twitteru Johnson, který je sice členem Cameronovy Konzervativní strany, ale na rozdíl od premiéra usiloval o vystoupení z EU.

K definitivním výsledkům se zatím ani jeden z těchto politiků nevyjádřil.

Rezignace premiéra?

Také šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage na twitteru poděkoval voličům. "Chtěl bych poděkovat každému, kdo se zapojil do nějvětšího uplatnění demokracie v mém životě," napsal s tím, že účast byla masová. Podle Farageho by měl David Cameron rezignovat v závislosti na rozhodnutí o odchodu z EU, proti kterému premiér bojoval.

Liam Fox, bývalý ministr obrany, který také propagoval odchod z EU, ale uvedl, že David Cameron má povinnost zůstat premiérem, aby vyvedl Británii z "turbulentní" doby, která nyní nastane. Vyzval také k rozpuštění strany Ukip, protože naplnila svůj účel.

Ohledně Davida Camerona se vyjádřil také zastánce brexitu Andrew Bridgen, který vyzval Camerona, aby zůstal a "stabilizoval situaci". "Bude v zájmu premiéra, aby dnes ráno rezignoval? Nemyslím si. Vzhledem k výbušné situaci si myslím, že teď můžeme dát premiérovi trochu prostoru."

Britská libra klesla kvůli referendu pod 1,4 dolaru

Britská libra pod vlivem rostoucího náskoku zastánců odchodu země z Evropské unii při ohlašování průběžných výsledků referenda klesá, v posledních desítkách minut se dostala pod psychologickou hranici 1,40 dolaru. Podobný vývoj se však týká i amerického dolaru, který spadl na úroveň 100 jenů.

Psali jsme:
Na trzích zavládla panika: Euro prudce klesá, libra je nejníže od roku 1985
 

Libra zažívá velmi divokou noc, když zprvu výrazně posílila poté, co se do těsného vedení v průběžném sčítání hlasů dostali zastánci setrvání v EU. Atakovala dokonce letošní maximum. Když se však průběžné skóre referendových výsledků obrátilo, klesla libra o více než šest procent a dostala se na 1,39 dolaru.

Související

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)

Výbor britského parlamentu: Vliv Ruska nechtěl nikdo vyšetřovat

Britská vláda neviděla žádné stopy úspěšného zasahování Ruska do referenda o vystoupení z EU z roku 2016, uvedla vláda v Londýně. Reagovala tak na kritiku parlamentního výboru, podle něhož se vláda možným vlivem Ruska na hlasování dostatečně nezabývala.
Brexit

Migrační krize polevila? Británie hlásí nová čísla

Migrace do Spojeného království je na nejnižším bodě za uplynulých šest let, vyplývá to z poslední čtvrtletní zprávy britského Úřadu pro statistiku. Hlavní příčinou rapidního poklesu počtu příchozích je brexit a nejistota, která proces odchodu země z Evropské unie doprovází.

Více souvisejících

referendum o brexitu (23.6.2016) Brexit

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy