Němci mohou žádat o odškodnění za nucené práce. Kolik mohou dostat?

Berlín – Odškodnění ve výši 2500 eur (téměř 68.000 Kč) mohou žádat ti Němci, kteří za druhé světové války nebo po jejím skončení dělali nucené práce. Německé úřady na odškodnění do roku 2018 vyčlenily celkem 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč). 

Žádat o něj mohou všichni němečtí civilisté, kteří museli kvůli své národnosti nebo státní příslušnosti v období od 1. září 1939 do 1. dubna 1956 z nařízení cizího státu nuceně pracovat. Týká se to tedy i sudetských Němců, kteří museli po skončení druhé světové války pracovat na území tehdejšího Československa.

Podle odhadu sudetoněmeckého landsmanšaftu, který má ČTK k dispozici, loni žilo ještě asi 2000 sudetských Němců, jichž se odškodnění týká. Žádat o něj mohou až na malé výjimky do konce roku 2017 právě jen žijící, nikoliv jejich potomci.

Nárok naopak nemají nárok ti Němci, kteří napomáhali nacistické nebo jiné krutovládě, ani ti, kteří se dopustili či se podíleli na válečných zločinech nebo zločinech proti lidskosti. Odškodnění se nedočkají ani ti, kteří své postavení v daném období výrazně zneužili ve svůj prospěch nebo v neprospěch někoho jiného.

Nařízení německého ministerstva vnitra za nucenou práci označuje nedobrovolnou a nikoliv krátkodobou práci, kterou lidé vykonávali pod hrozbou násilí nebo trestu. Pokud se během pracovní činnosti mohli pravidelně vracet domů, nebudou mít na odškodnění zpravidla nárok.

Související

Více souvisejících

Německo sudetští němci

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy