Orbánova taktika na uprchlíky končí. Jeho plán, jak zatopit EU, nevyšel

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán chce za každou cenu odmítnout kvóty Evropské komise týkající se počtu migrantů rozdělených mezi jednotlivé země. V tom ho ale nepodpořili jak občané, tak ani parlament.

Poslanci maďarského parlamentu odmítli navrhovanou novelu ústavy. Pro návrh premiéra Viktora Orbána, který souvisel s referendem proti přistěhovaleckým kvótám, hlasovalo pouze 131 poslanců vládního bloku Fidesz-KDNP.

Podle rozhlasu InfoRádió proti návrhu hlasovali tři poslanci, zbylí zákonodárci nehlasovali. Poslanci ultrapravicového Jobbiku v jednacím sále rozvinuli transparent s nápisem: "vlastizrádce je ten, kdo do země vpustí za peníze teroristy!"

Jobbik sice novelu ústavy podporuje, podmínil si ji ale zrušením přistěhovaleckých dluhopisů, k čemuž před hlasováním o novele základního zákona nedošlo.

Maďarský premiér přesto inicioval referendum o kvótách, které se konalo 2. října. Platný hlas odevzdalo 41,32 procenta a proti kvótám se vyjádřilo 98,36 procenta. Volební účast však byla nízká a Orbán proto prosazoval změnu ústavy. Ani k té ale nedošlo.

Po maďarském referendu absolvoval Orbán návštěvu Slovenska, na které informoval slovenského premiéra Roberta Fica o referendu. "Výsledky maďarského referenda o kvótách plně respektujeme a považujeme referendum za legitimní a demokratický nástroj," řekl Fico.

"Bilaterální Slovensko-maďarské vztahy se rozvíjejí ve všech oblastech v pozitivní atmosféře a, to chci podtrhnout, jsou historicky na nejlepší úrovni," dodal premiér.

Výsledek referenda si ale pochvaluje i samo Maďarsko. "Považujeme jej za pozoruhodný úspěch. Od roku 1989 nebyla žádná politická strana ani záležitost podpořena takovou většinou, jaká byla dosažena v případě odmítnutí kvót. Celkem 3,3 milionu "ne" hlasů odevzdaných v referendu jasně dokazuje, že vláda reprezentuje většinu Maďarů," chválí kancelář.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom počátkem října potvrdil, že v únoru za usnesení EU o kvótách hlasoval i předseda maďarské vlády Orbán. V usnesení se píše, že je třeba co nejdříve realizovat všechny prosincové rozhodnutí o relokaci migrantů v Unii, včetně opatření týkajících se vrácení a přijímání vrácených migrantů. Tusk varuje, že rada, jejímiž členy jsou prezidenti a předsedové vlád zemí Evropské unie, schválila uvedené usnesení jednomyslně, tedy včetně Orbána.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 38 minutami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s destruktivní neoliberální ideologií

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s "destruktivní neoliberální ideologií", která je v rozporu s "tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami". V pátek o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy