Syrský uprchlík byl svědkem útoku v Berlíně. Teď otevřeně promluvil

Berlín – Ohledně šokujícího útoku na vánočních trzích v Berlíně se ví stále velmi málo. Deutsche Welle přineslo rozhovor se syrským uprchlíkem, který byl svědkem incidentu. K situaci se už vyjádřil i Trump.

„Šli jsme na trhy, chtěli jsme nějaké svařené víno, užít si je. A pak jsem slyšeli tříštící se sklo a viděli jsme lidi křičet, plakat. Někteří měli krev na jejich tvářích, očividně zranění. Začali jsme vidět lidi běžet pryč a věděli, že něco je špatně," vypráví mladý muž.

Na otázku, kdy zjistil, co se stalo, řekl: „Ve skutečnosti jsme se pokoušeli ptát se lidí, ale nikdo nic nevěděl, bylo to nové, každý byl v šoku. Ale věděli jsme, že tam byl náklaďák, který narazil do lidí na tržišti," popisuje zmatek během útoku a pokračuje.

Psali jsme:
Polák v kabině vražedného kamionu byl zastřelen, tvrdí německá policie
Konec pro Merkelovou? Zůstane sama, nikdy nebyla tak slabá, píše deník v reakci na útok
 

„Mnoho lidí jen bylo na vánočních trzích, užívali si je, žili své životy, a nyní mnoho lidí nebude večer doma. Já mám štěstí, že jsem v pořádku, ale jiní ne. Je to hrozné."

Syrský uprchlík stále nemůže uvěřit tomu, co se stalo. „Je to smutné pro mě, protože jsem utekl ode všeho takového, od násilí, teroru a všeho. Stále doufám, že to byl někdo opilý. Nemůže uvěřit, že to byl někdo, kdo úmyslně najel do lidí a pokusil se je zabít. Stále doufám že to byl někdo opilý."

Co se doposud ví o teroristickém útoku

Pondělní útok v Berlíně si zatím vyžádal 12 mrtvých, 48 lidí bylo převezeno do nemocnice, někteří s těžkými zraněnými. Policie potvrdila, že zkoumá incident „předpokládaný teroristický útok", na základě předpokladu, že kamión úmyslně vjel do lidí na vánočním trhu. Podezřelý byl zadržen 2 kilometry od místa činu a je vyšetřován. Policie zatím nezveřejnila žádné zprávy o jeho identitě ani movitech.

Psali jsme:
Útok v Německu? Jde o součást celosvětového plánu na zabití všech nevěřících, tvrdí islamisté
IS se přihlásil k útoku v Berlíně. Může za to Merkelová, zuří lidé  

Donald Trump o útoku řekl, že „ISIS a jiné islamistické skupiny neustále masakrují křesťany v jejich komunitách a svatyních jako součást svéhoglobálního džíhádu" a varoval, že se to bude jen zhoršovat a že civilizovaný svět musí změnit své myšlení, píše agentura Reuters.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière vyzývá k opatrnosti. „Volba slov má psychologický efekt na celou zemi a my chceme být velmi, velmi opatrný a operovat úzce se skutečnými výsledky vyšetřování, ne se spekulacemi," cituje jeho slova The Guardian.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 42 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy