Jednání o česko-německé deklaraci? Hrozné, co s námi novináři dělali, vzpomíná diplomat

Berlín - Dle českého velvyslance v Berlíně Tomáše Podivínského i jeho předchůdce ve funkci Rudolfa Jindráka představovala Česko-německá deklarace zásadní zlom ve vztazích obou zemí. Jednání o dokumentu připomínala dle Jindráka "dobrodružství".

"Byl to zásadní zlom," říká Podivínský k deklaraci, kterou 21. ledna 1997 v Praze podepsali tehdejší český premiér Václav Klaus a německý kancléř Helmut Kohl. "Tlustá čára za minulostí a začátek cesty do budoucna," charakterizuje také dohodu, která podle něj umožnila otázky minulosti odsunout z prvního místa tehdejší česko-německé agendy.

Podobně to vidí i Jindrák, který se na vyjednávání deklarace podílel. "Já bych to určitě hodnotil jako zlom," konstatuje s tím, že deklarace umožnila dát do pohybu procesy, které tehdy byly například kvůli postoji sudetských Němců nebo bavorské vlády premiéra Edmunda Stoibera zablokované.

Podivínský vypichuje také odstavce 2. a 3., v nichž Česko i Německo přijímají svou historickou zodpovědnost.

Celkově je podle Jindráka deklarace v některých ohledech podstatnější než smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z roku 1992. "Já to beru jako takový strom. Ta smlouva z roku 92 to jsou kořeny, to je ten základ po sametové revoluci, deklarace z roku 97 je kmen a strategický dialog, který teď máme, je vlastně koruna, která by už měla nést ovoce," charakterizuje vztah základních dokumentů zase Podivínský.

Psali jsme: 20 let od podpisu Česko-německé deklarace. Jaké jsou vztahy dnes? Merkelová a Sobotka hodnotí  

Pro Jindráka je zase zásadní, že deklarace a zejména část o neotevírání minulosti už dlouhá léta skutečně funguje. "Musím říct, že až na malé výjimky z jedné nebo druhé strany se to těch 20 let dodržuje," uvedl.

Diplomaté se při jednáních scházeli v Praze, Bonnu i Ženevě a do poslední chvíle se text deklarace snažili utajit před novináři i veřejností.

"Bylo to hrozný ti novináři, co s námi tenkrát dělali," vzpomíná na léta 1995 a 1996 Jindrák, který byl tehdy členem nejužšího vyjednávacího týmu. "Jednou na nás v Černínském paláci číhali a my jsme jednali v hotelu Savoy, což je jen sto metrů odtamtud," popisuje jeden z momentů, kdy se diplomatům podařilo před médii uniknout.

Text deklarace, o níž se začalo vyjednávat v červnu 1995, se nakonec podařilo udržet v utajení až téměř do konce roku 1996. "Myslím, že to přispělo k tomu výsledku, protože, kdybychom to dělali pod tlakem politiků, novinářů a tak dále, tak z toho možná vyšla úplně jiná věc, úplně jiný text," říká Jindrák.

Mohutným kontroverzím ale ani velmi dobré utajení během celkově 11 kol jednání nakonec stejně nezabránilo. Podpis dokumentu provázely tehdy demonstrace odpůrců především ze strany komunistů a sládkovců. Bouřlivá byla také čtyřdenní debata při schvalování dokumentu ve Sněmovně.

"Já si pamatuji, že to bylo velmi vyhrocené," vzpomíná Jindrák. Na české straně k nim patřilo zejména vyjádření lítosti nad utrpením a křivdami, které nevinným lidem způsobilo poválečné vyhánění i nucené vysídlení sudetských Němců. A bez kontroverzí nebyla ani věta o lítosti nad tehdejšími excesy, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami.

Deklarace má podle Jindráka, který nyní pracuje jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky, o to větší význam, že v ní obě strany přes odpor části politického spektra, byly schopné dojít ke kompromisu.

Související

Václav Houžvička

ROZHOVOR: 25 let od česko-německé deklarace. Otevírat Pandořinu skříňku vzájemných vztahů bych neradil, říká Václav Houžvička

Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji z roku 1997 lze vnímat jako „Smírčí kámen“ a symbol nápravy silně problematické minulosti, upozorňuje politolog Václav Houžvička v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Vedoucí katedry práva a politologie Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem také vysvětluje, že česká politika trpí obsahovým vyprázdněním, a není-li po ruce příhodné téma, spolehlivě zabere strašení sudetskými Němci.

Více souvisejících

Česko-německá deklarace historie diplomacie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy