Vlna solidarity: Na policistu zabitého v Londýně se vybrala rekordní částka

Londýn - Lidí darovali rodině britského policisty Keitha Palmera, který byl zavražděn při středečním útoku v Londýně, již 522.000 liber (přes 16 milionů Kč).

Částka na internetové charitativní platformě JustGiving je nejrychleji rostoucí v historii tohoto crowdfundingového webu, uvedl britský deník The Guardian.

Na tomto webu je možné darovat peníze také rodinám dalších třech obětí atentátu, dodal list. Při útoku zahynuli rovněž americký turista, jehož žena je stále s vážnými zraněními v nemocnici, a dva Britové, správkyně nedaleké školy a čistič oken v důchodu.

Středeční útok spáchal Brit Khalid Masood (52), kterého tajné služby vedly jako kriminálníka, ale nepovažovaly ho ale za bezpečnostní hrozbu. Podle informací Reuters z americké vlády se Masood sice stýkal s lidmi, u nichž panovalo podezření, že se v zahraničí chtějí připojit k islamistickým jednotkám, u něj samotného se to ale nikdy nepředpokládalo.

Khalid Masood se narodil 25. prosince 1964 v Dartfordu jako Adrian Russell Ajao. Během svého života se opakovaně v rámci Anglie stěhoval, naposledy žil v Birminghamu. Podle listu Daily Mail vyrůstal v jihoanglickém městě Rye, kde ho vychovávala matka. K islámu konvertoval později, kdy si také změnil jméno.

Poprvé na sebe Masood upozornil úřady v listopadu 1983, kdy byl odsouzen za poškozování cizího majetku, naposledy pak v prosinci 2003 za držení nože.

Mrtvého Masooda na fotografiích rozpoznala jeho někdejší sousedka z Birminghamu Iwona Romeková. "Když jsem v televizi a v novinách viděl snímky toho, kdo útok provedl, rozpoznal jsem v něm muže, který žil v mém sousedství," řekla novinářům. "Měl malé dítě, podle mě ve věku pěti či šesti let. Žila tam s ním žena, Asiatka. Zdál se docela milý, staral se o zahradu a plel," dodala s tím, že v prosinci se náhle odstěhoval.

Birmingham je považován za jakési semeniště britských islamistů. Podle aktuální studie Společnosti Henryho Jacksona pocházelo z tohoto města 39 z 269 lidí, které soudy v Británii v letech 1998 až 2015 odsoudily za terorismus. Z Birminghamu byla mimo jiné dvojice mužů, kterou soud loni v prosinci poslal do vězení za podporu terorismu, neboť předali peníze Mohamedovi Abrinimu, který je podezřelý z podílu na atentátech ve Francii a Belgii. V Birminghamu žije podle sčítání z roku 2011 přes 213.000 muslimů, což je více než pětina obyvatel města.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně (22. března 2017) Policie Velká Británie Keith Palmer Khalid Masood (útočník z Londýna) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy