Jeden útočník z Londýna měl u sebe irské doklady

Londýn - Jeden ze tří atentátníků, kteří v noci na neděli zaútočili v centru Londýna, měl u sebe irský občanský průkaz. Irské policii byl muž známý v souvislosti s mnoha trestnými nebo bezpečnostními záležitostmi.

Irská televizní a rozhlasová stanice RTE uvedla, že irská policie svolala kvůli tomuto zjištění speciální bezpečnostní schůzku a úzce spolupracuje s britskou policií.

Podle RTE je možné, že útočník byl z Maroka, byl ženatý se ženou ze Skotska a žil v Dublinu.

Tři útočníci v noci na neděli najeli dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířili do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočili na lidi noži. Zahynulo sedm lidí, včetně jedné Kanaďanky a jednoho Francouze.

Pravomoci britské policie v boji proti terorismus

Podle zákona z roku 2000 může policie zadržet jakoukoliv osobu, pokud má důvodné podezření, že se účastní teroristické činnosti. Od loňského do letošního března bylo zatčeno na základě příslušného článku zákona 255 lidí. S 37 z nich bylo zahájeno trestní řízení.

Současný zákon umožňuje držet podezřelého ve vazbě bez obvinění 14 dní. Zákon novelizovaný po atentátech v Londýně z července 2005 povoloval policii zadržovat osobu podezřelou z terorismu maximálně 28 dní, poté se lhůta vrátila na původních 14 dní. Ve hře bylo i 90 dní, toho se ale vládní strany před volbami zalekly.

Na základě protiteroristických zákonů může ministr vnitra také zakázat skupinu, která je podle něj spojená s terorismem. Ke konci loňského roku bylo na základě protiteroristických zákonů v Británii zakázáno 71 zahraničních skupin. Většina z nich jsou islamistické organizace, loni Británie použila zákon i proti britským neonacistům.

Maximálním trestem za teroristickou činnost je doživotí. Odsouzen může být i člověk, který nenahlásí podezření z teroristické činnosti, a to až na pět let. Za příslušnost k teroristické organizaci hrozí trest až deset let vězení.

Policie má také pravomoc namátkově kontrolovat lidi na ulici a nařizovat domácí vězení pro podezřelé cizince, kterým přitom nehrozí soud nebo deportace.

Dalším nástrojem v boji proti terorismu jsou elektronické identifikační náramky, které umožňují policii sledovat veškerý pohyb podezřelého, který se také každý den musí hlásit na policejní stanici a v noci nesmí vycházet ven. Tato opatření se týká osob, které jsou podezřelé z terorismu, ale proti kterým nejsou potřebné důkazy pro soudní stíhání. V roce 2015 byly podmínky pohybu pro tuto skupinu podezřelých zmírněny.

Policie také může vytipovaným britským občanům zakázat výjezdy do zahraničí či návraty do Británie.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) irsko Velká Británie Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy