Rusko je problém, přiznává Česko. EU musí být na něj připravená

Praha - Český ministr obrany na Pražské konferenci o obraně a bezpečnosti mluvil o nutnosti Česka a EU věnovat se nejenom bezpečnostním rizikům souvisejících s jihem Evropy (migrace), ale též vypracovat strategie pro nebezpečí přicházející z východu (Rusko). Stropnický upozornil, že ukrajinská otázka je nyní odsunuta na druhou kolej, podle něj by se nemělo na ní a s ní související všechny potencionální bezpečností problémy, které souvisejí s Ruskem, zapomínat.

V debatě s dalšími účastníky konference Stropnický na otázku moderátora, zda-li je Rusko bezprostřední hrozbou pro Evropu zopakoval, že nyní je hlavní bezprostřední, každodenního hrozbou pro evropského občana je islámský terorismus. Řekl, že Rusko je třeba brát v úvahu, ale nemusíme se jí bát, zatímco v případě islámského terorismu je třeba se bát.  

Další účastníci panelové diskuze se vyjadřovali podobně. Éric Trappier, předseda AeroSpace and Defence Industries Association of Europe, poukázal na to, že Rusko významně investuje v zbraňové a obranné prostředky. Jonatan Vseviov, stálý tajemník Ministerstva obrany Estonska, je přesvědčen, že nehrozí bezprostřední hrozba útoku ze strany Ruska na členský stát NATO. Dodal, že tomu je pouze proto, že evropské státy jsou připraveni na takovéto možné hrozby.

K přetřesu se též dostala otázka evropské armády. Podle Stropnického média přehánějí, když hovoří o jakési federální armádě, která by měla nahradit národní armády. Podle něj však každý členský stát EU si musí položit otázku, zda chce zachovat národní suverenitu na úkor efektivnosti jeho obrany. Stropnický řekl, že další překážkou společných evropských obranných projektů je jejich cena, která je vyšší než u národních projektů. Naznačoval však, že akceschopnější a efektivnější obrana za to stojí.

Jako další přednášející i Stropnický se dotkl otázky spolupráce EU s USA v oblasti bezpečnosti. Podle něj je potřeba změnit přetrvávající závislost evropských vojenských sil na pomoci USA, např. v oblasti přepravy, kterou EU není zatím zajistit sama a což jí dost omezuje. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že EU už nemůže spoléhat na USA, že bude řešit všechny bezpečností hrozby. Federica Mogheriniová, šéfka evropské diplomacie, upozornila, že EU už tuto závislost na vojenské moci USA postupně opouští a staví se na vlastní nohy. Podle ní to dokazuje příklad vzdušných sil, jejichž členové se museli učit v USA, nyní ale jiné státy jezdí do Evropy se od nich učit.

Přednášející upozorňovali na problém duplicity evropských obranných a vojenských struktur. Premiér ČR Bohuslav Sobotka uvedl, že mnohé výdaje evropských států na obranu jsou z  části neefektivní, protože existuje např. 178 odlišných typů zbraňových systémů, díky čemuž jsou evropské jednotky do značné míry nekompatibilní. Ačkoliv by Evropa mohla vytvořit druhou nejsilnější armádu na světě co se týče kapacity a početnosti, vinou roztříštěnosti schopností zaostává za dalšími zeměmi. Dodal, že pouze 3 % evropských vojenských sil jsou schopny nasazení v zahraničí.

Sobotka upozornil, že zvýšená samostatnost EU v oblasti obrany neznamená opuštění a oslabení závazků k NATO. Naopak to podle něj NATO posiluje. Nicméně, EU by dle něj měla hrát v rámci NATO větší roli. Juncker poukázal též na to, že posilování evropské bezpečnosti není v rozporu s NATO, jak dokazuje deklarace mezi NATO a EU na summitu ve Varšavě. Přesto se podle něj EU nemůže spoléhat na „měkkou sílu“ a mít NATO jako jediného garanta „tvrdé síly.“ Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s ním souhlasil a řekl, že EU „nemůže už do budoucna být ekonomický obr a bezpečnostní trpaslík.“

Obecně ale účastníci konference vyjadřovali optimismus, co se týče projektu spolčené evropské obrany. Podle nich si členské státy díky tlaku svých občanů na zajištění bezpečnosti uvědomují důležitost otázky a jsou ochotné tomu věnovat zvláštní pozornost. Juncker jako důkaz výhod spolupráce uvedl střela typu vzduch- vzduch, která byla vyvinuta šesti státy a patří mezi nejlepší střely tohoto druhu. Mogheriniová poukázala na to, že ještě před lety takové formy evropské spolupráce v oblasti bezpečnosti byly nemyslitelné. V poslední době podle ní se do účinnosti uvádějí projekty, nad kterými se před tím dlouho diskutovala. Pří té příležitosti si rýpla do Velká Británie, v které se objevují hlasy kritizující byrokratičnost a pomalost EU, ale která nebyla schopna přijít s jasným postojem k vyjednáváním o brexitu. Později svá slova mírnila, že to nechce soudit, a že dlouhá vyjednávání je daň za demokracii.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Jean-Claude Juncker Bohuslav Sobotka Pražská konference o obraně a bezpečnosti - DESCOP

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy