HMS Queen Elizabeth: Britská chlouba používá zastaralé Windows XP, experti se obávají kyberútoku

Londýn – Britské královské námořnictvo spustilo na svou první pokusnou plavbu dosud největší a nejpokročilejší britské válečné plavidlo, letadlovou loď HMS Queen Elizabeth. Nová loď má být chloubou Británie, přesto zdaleka není dokonalá. Podle britských médií totiž jsou totiž počítače v lodi vybaveny zastaralým systémem náchylným k hacknutí.

Loď o výtlaku 65.000 tun je 280 metrů dlouhá a urazí 800 kilometrů za den. Až bude po asi dvouletých testech na moři plně sloužit, může na ní působit 1000členná posádka. Loď, jejíž budování trvalo osm let, pojme 40 letadel. Britská vláda podle BBC utratila za výstavbu HMS Queen Elizabetha její sesterské lodi HMS Prince of Wales více než šest miliard liber (asi 179 miliard Kč).

Podle listu The Telegraph je ale háček v tom, že na monitorech v řídící místnosti lodi běží operační „systém Microsoft Windows XP - copyright 1985 až 2001“. Připomíná také, že právě tento systém se ukázal jako náchylný při útoku počítačového ransomwaru WannaCry. Při útoku, ke kterému došlo v květnu, bylo zasaženo 300 tisíc počítačů ve 150 zemích světa.

Windows XP již není společností Microsoft podporován, což znamená, že nebude možné stahovat aktualizace na ochranu uživatelů před novými typy kybernetických hacků, píše deník. Právě kvůli WannaCry přitom Microsoft porušil svá vlastní pravidla a vydal tři roky po ukončení podpory Windows XP bezpečnostní záplatu právě pro tento operační systém.

Experti ale varují, že právě kvůli Windows XP by mohla být loď HMS Queen Elizabeth zranitelná vůči kybernetickým útokům. „Pokud byly pro provozní využití zvoleny XP, je to velmi riskantní,“ uvedl pro The Times profesor výpočetní techniky na University of Surrey Alan Woodward. „Proč byste dávali zastaralý systém do nové lodi, která má životnost několik desetiletí?“

Zdroj z ministerstva obrany novinám řekl, že část hardwaru a softwaru na palubě „by byla dobrá v roce 2004“, kdy byla loď navržena, „ale nyní se zdá být poněkud zastaralá“. Dodal ale, že HMS Queen Elizabeth má během deseti let projít „počítačovou přestavbou“. A vyšší důstojníci tvrdí, že na palubě budou počítačoví specialisté, kteří budou takovým útokům bránit.

Mark Deller, velitel na zaoceánské lodi Queen Elizabeth, uvedl pro The Guardian, že loď je dobře navržena a že bylo zajištěno, aby byla méně náchylná ke kyberútokům než většina ostatních plavidel.

Britské námořnictvo se podle The Telegraph také připravuje na to, že vypuštění lodě na vodu přiláká „ruské koordinované špionážní úsilí, při kterém se ponorky, lodě i letadla budou snažit se na novou britskou vlajkovou loď podívat“. Deník v té souvislosti připomíná, že britský ministr obrany Michael Fallon se nedávno vysmál Kremlu a řekl, že „Rusko bude Británii novou vlajkovou loď závidět“. Ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov pak označil za „rozpadlou“.

Proč je nejmodernější válečná loď vybavena systémem Windows XP?

Nákup plavidla se uskutečnil před více než deseti lety, kdy byl systém XP široce využíván. Navzdory věku se XP stále v mnoha průmyslových systémech používá, protože zařízení navržená tak, aby s ním byla kompatibilní, nemuselo být možné aktualizovat na novější systémy společnosti Microsoft. Mluví se o tom, že i britské jaderné ponorky stále běží na XP.

Proč je to riskantní?

Systém Windows XP již oficiálně není společností Microsoft podporován a proto k němu nevychází aktualizace, což znamená, že nově objevené bezpečnostní nedostatky, které by mohly hackerům umožnit přístup k souborům systému nebo umožnit převzetí počítačů, nejsou opravovány. Společnost Microsoft však vydala v posledních měsících dvě opravy XP.

Mohou být počítače na válečné lodi hacknuty?

Počítače nemohou být nabourány jen tak - k útoku je třeba se k nim nějakým způsobem dostat, většinou prostřednictvím připojení k internetu. Není jasné, jakou síť HMS Queen Elizabeth využívá - stroje pravděpodobně mají „vzduchové mezery", které je chrání před vnějšími útoky. Samozřejmě by k nim člověk mohl získat fyzický přístup - íránské jaderné elektrárny se systémem XP byly infikovány USB disky. Nicméně, špión na palubě válečné lodi může znamenat větší problémy než počítačový hack, dodává deník.

Související

HMS Queen Elizabeth

Na lodi britského námořnictva Queen Elizabeth je 100 nakažených

Na palubě vlajkové lodi britského námořnictva Queen Elizabeth onemocněla stovka námořníků covidem-19, několik případů se vyskytlo i na dalších plavidlech ve flotile, která loď doprovází. Na palubě lodi Queen Elizabeth slouží asi 3700 lidí. Podle ministra obrany Bena Wallace byla celá posádka očkována dvěma dávkami a situace je pod kontrolou, napsal dnes server BBC News.

Více souvisejících

HMS Queen Elizabeth Velká Británie windows

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 51 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy