Útok v Sýrii odhalil nepříjemnou pravdu? Hráli jsme druhé housle, naše letectvo a námořnictvo zaostává, zlobí se Britové

Londýn – Letectvo a námořnictvo vždy patřilo k nejlepším složkám v rámci britských ozbrojených sil. List Daily Mail se ale obává, že Británie nyní zaostává za svými spojenci jak na moři tak ve vzduchu. V plné nahotě se prý britské potíže měly ukázat během víkendových útoků na Sýrii.

Británie podle listu hrála v sobotním útoku na Sýrii až druhé (nebo dokonce třetí) housle. Podle informací, jež mají autoři k dispozici vypálili Britové během akce pouhých osm střel z celkových 105 použitých. Šlo o podzvukové střely Strom Shadow, jež byly odpáleny z letadel britské RAF.

Z britských lodí žádné střely nevzlétly. Vůdčí roli tak musel převzít francouzský torpédoborec Languedoc. Akce se sice zúčastnil moderní britský torpédoborec HMS Duncan, ten ale zatím nemá nainstalována zařízení pro odpalování raket. Důvodem jsou škrty v armádním rozpočtu. S nainstalováním odpališť se počítá v horizontu několika let.

HMS Duncan přesto našel v akci využít. Chránil britskou základnu na Kypru, z níž vzlétala letadla RAF. Jeho protivzdušné zbraňové systémy byly připraveny reagovat na případný ruský protiútok.

Britové se dle deníku příliš nevyznamenali ani při akcích ve vzduchu. Francie do útoku poslala jak letadla Rafale, jež útočila na pozemní cíle, tak stíhačky Mirage 2000, jež celou akci kryly a byly připraveny reagovat na případný letecký protiútok. Britové oproti tomu nasadili obstarožní letouny Tornado GR4, jež jsou ve službě již od roku 1979 a příští rok by měly odejít do výslužby.

I britská letadla byla kryta svými kolegy, jednalo se o moderní stroje typu Typhoon. Ty ale nebyly vybaveny raketami pro útok na pomezní cíle. Na vině jsou opět rozpočtové škrty. Velení RAF již ale pracuje na nápravě. Typhoony by měly být těmito zbraněmi vybaveny na počátku roku 2019.

Na druhé straně ale britská strana zajišťovala zpravodajské a mapové podklady pro průběh akce. Britové nasadili rovněž svůj moderní špionážní letoun Boeing RC-135, jež monitoroval činnost syrské protivzdušné obrany a zjišťoval, zda spojenecké rakety zasáhly vytyčené cíle.

Britská RAF by měla brzy dostat žádanou injekci. Moderní letadlová loď HMS Queen Elizabeth je momentálně testována pro potřeby nasazení vrtulníků. Již brzy by se ale měla vrátit do služby. Po svém návratu se vydá do USA, kde budou námořníci testovat použití supermoderních amerických letounů F-35B. Ty by následně měly být palubními stroji HMS Queen Elizabeth. Operační provoz je naplánovaný na počátek roku 2020.     

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Armáda U.K. HMS Queen Elizabeth Eurofighter Typhoon Námořnictvo

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy