Útoky kyselinou jsou v Británii na vzestupu. Je to jako epidemie, přiznává chirurg ošetřující oběti

Londýn – Útoky kyselinou jsou ve Velké Británii na vzestupu. Uvádí to chirurg zabývající se popáleninami, který ošetřoval celou řadu obětí útoků, ke kterým došlo na východě Londýna. Podle něj je šíření podobných zločinů na „epidemické úrovni“.

Život Samira Hussaina se změnil v roce 2015, když on a jeho kamarád vycházeli z kina v Crawley jižně od Londýna. Gang cizích mužů je obtěžoval už v během filmu a u Samirova auta se pak pokusil vyvolat rvačku. Samir si všiml, že jeden z mužů v ruce držel něco, co vypadalo jako lahev na vodu zabalená do svetru.

Pak tu tekutinu muž na Samira nalil. „Když se látka dotkla mého obličeje, za zlomek vteřiny jsem si pomyslel: Zdá se to být mnohem těžší než voda," vzpomíná si Hussain, 29letý manažer prodejny mobilních telefonů. „Dotkl jsem se svého obličeje .. Cítil jsem, jak se moje kůže odtrhla."

Ona kapalina byla čistící prostředek obsahující mimořádně vysoké množství kyseliny sírové. Žíravé látky jsou ve Spojeném království stále častěji používány jako zbraně - zejména v Londýně, kde v roce 2016 došlo k více než 450 útokům. Metropolitní policie v Londýně zaznamenala v prvních čtyřech měsících letošního roku více než 100 útoků, mnoho z nich ve východním Londýně. Poslední útok se stal minulý týden.

„Jsme nyní na úrovni, kterou jeden z mých kolegů označil za epidemii," říká pro americké Národní veřejné rádio (NPR) doktor Martin Niall, chirurg v nemocnici Mid-Essex, kde se léčí mnoho obětí útoků ve východním Londýně. „Každý, včetně nás, byl šokován touto vznikající hrozbou pro veřejné zdraví."

Tyto útoky ale nejsou jen problémem moderní doby, sahají totiž až do viktoriánské éry. Jaf Shah, vedoucí společnosti Acid Survivors Trust International, říká, že četl o případu z roku 1831, kdy 21letý služebník nalil kyselinu na tvář spolupracovníka, který spal. „A kvůli tomu útoku byl odsouzen k oběšení,“ vysvětluje.

Říká, že útočníci dnes používají kyselinu z mnoha důvodů - stejně jako tomu bylo ve viktoriánských časech. „Je snadné ji koupit, není možné vysledovat platby, pokud zaplatíte v hotovosti, a kupující vědí, že není možné někoho odsoudit jen za to, že u sebe má kyselinu,“ popisuje Shah. Dvě třetiny obětí kyselinových útoků v Británii jsou muži, celosvětově však převažují ženy.

„Celosvětový vzor je, že muži útočí na mladé ženy a dívky kvůli odmítnutí sexuálních návrhů, žádostí o ruku nebo kvůli věnu," říká. Ale většina útoků ve Spojeném království je náhodná a je často spojena s loupežemi nebo násilím gangů. Mnoho pachatelů tvoří dospívající.

Při posledním útoku v Londýně, ke kterému došlo v úterý, byl obětí 47letý muž s poraněním obličeje. Dva útočníci na mopedu mu chrstli do obličeje neznámou tekutinu. Občas pachatelé ukradnou motocykly, které jsou při kyselých útocích často používané. „Slyšíte, že tyto motocykly přijíždějí k vám, někdo chrstne kyselinu a pak se pokusí vzít vaše auto nebo mobilní telefon," říká Abdul Shohid, který vlastní železářský obchod ve východním Londýně.

On sám přes Londýn vždy projíždí se zavřenými okénky – nehledě na počasí. Když zavírá svůj obchod, vždy kontroluje, zda za ním někdo nestojí. Nedávno byli před jeho obchodem kyselinou popáleni dva mladí muži. „Jsou to opravdu silná čistidla. Když to nalejete do odtoku, rychle to rozpustí tuk, jakoukoliv organickou hmotu a když to používáme, cítíme, jak to pálí,“ popisuje. On sám prý tyto výrobky prodává jen lidem, které zná.

Britští obchodníci mluví o tom, že nákup kyseliny sírové by měl být možný pouze na licenci. Ale kriminolog Marian FitzGerald říká, že zločinci si najdou další snadno přístupnou zbraň. „Lidé, kteří skutečně používají tyto snadno dostupné zbraně, budou schopni si najít jiný druh zbraně, pokud kyselinu zakážeme,“ tvrdí.

Primátor Londýna Sadiq Khan říká, že prosazuje tvrdší tresty pro útočníky, kteří používají kyselinu, a zároveň chce poskytovat dlouhodobější podporu obětem. „Útoky kyselinou jsou kruté a hrozné a moje myšlenky jsou se všemi postiženými," řekl Khan minulý měsíc v parlamentu. „Emocionální dopady deformace a celoživotního jizvení jsou pro nevinné oběti opravdu zničující."

Samir Hussain, stejně jako většina obětí, neví, proč byl cílem právě on. „Moje první myšlenka byla - co jsem udělal, že jsem si to zasloužil? Nejsem špatný člověk," říká Hussain, který podstoupil několik chirurgických zákroků. Kyselina naštěstí nezasáhla jeho očí, takže neoslepl. Přesto má silně zjizvenou tvář. Do práce se vrátil tři měsíce po útoku. Každý den se zákazníci zeptali: „Co se stalo s vaší tváří?"

„Můj myšlenkový proces je nyní jiný - způsob, jakým důvěřuji lidem, způsob, jakým se socializuji, a přemýšlím dvakrát o věcech jako je například chození do kina nebo na jídlo, kde je hodně lidí. Protože pokud mohou být dobří lidé zraněni bez důvodu, pak mohou útočníci ublížit všem. A je velmi těžké tyto pocity překonat,“ přiznává.

Muž, který ho napadl, 29letý Michael McPherson, byl odsouzen na osm let vězení.  Hussain říká, že McPherson měl dostat doživotí. „Já mám trest na doživotí. Takže by ho měl mít i on."

Související

Více souvisejících

Velká Británie útoky kyselinou krimi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy