Východ Evropy je v zajetí západního kapitálu, nezmění to ani výhra Babiše, píše zahraniční komentátor

NÁZOR - Komentátor zahraničního serveru Bloomberg se zaměřuje na možné vítězství Andreje Babiše v českých sněmovních volbách. Česko by se prý jeho zvolením mohlo připojit k zemím jako je Maďarsko, Polsko a Slovensko. Stožárem proti extremismu však má být kapitál ze západní Evropy.

Komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky s obavami sleduje popularitu českého hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše. Domnívá se, že jediným valem proti možnému nástupu populismu a extremismu zůstává zahraniční kapitál ze západní Evropy. 

"Západní investice skutečně hrají v ekonomikách všech těchto zemí, kde nacionalističtí politici dávají svým zemím spíše podobu trucujících kolonií než partnerů ve velkém integračním projektu, významnou roli," myslí si. Cituje jednu z ekonomický studií, ve které jsou země východní Evropy označeny za "země vlastněné zahraničím". 

"Majitelé" těchto zemí mají pocházet zejména z Německa. Je to prý způsobené tím, že na rozdíl od států, které postihla krize (Řecko, Španělsko či Portugalsko), východoevropské země přilákaly zahraniční investice a jejich množství bylo mnohem větší, než představovaly investice těchto zemí. Zahraniční investice v těchto ekonomikách ve srovnání s hrubým domácím produktem jsou vyšší, než činí průměr v rozvinutých zemích.

"Tyto úrovně investic využívaly k tomu, aby se mohly cítit pyšně, aby vypadaly jako země otevřené, které disponují svou srdečnou touhou integrovat se do bohatší části Evropy. Ovšem až do doby, kdy se Evropskou unií přehnala hospodářská bouře,  si tyto země plně neuvědomily, že se stávají "cizím vlastnictvím" a že to něco stojí," tvrdí komentátor. 

V dobách krize se totiž přítomnost zahraničního kapitálu v některých odvětvích nemusí vyplatit a může mít za následek nezaměstnanost ve chvíli, kdy se země stává méně příznivým cílem pro zahraniční kapitál. V Polsku a České republice je třetina pracovníků zaměstnána zahraničními společnostmi. A ty jsou většinou největšími a nejvíce ekonomicky významnými společnostmi: v Polsku vyrábějí dvě třetiny veškerého vývozu; v České republice odpovídají za 42 procent přidané hodnoty. Ztráty i těch pár firem by mohly způsobit bolestivé zvrácení ekonomických trendů, a to si Babiš dobře uvědomuje. 

V Česku či Polsku nejvíce investuje Francie a Německo, jsou si totiž dobře vědomi toho, že jejich firmy ve východní Evropě mohou snížit náklady na pracovní sílu za současného přesunutí výroby ne příliš daleko od svých tradičních trhů. Přítrž jim mohou učinit až politici. 

"Populistické vlády mohou zasáhnout zahraniční banky a řetězce supermarketů zvláštními daněmi, jak už to učinil maďarský premiér Viktor Orbán a i polská vláda, a je pravděpodobné, že pokud  se Babiš dostane k moci, učiní něco podobného," míní Bershidsky. Odliv zahraničních firem by však zemím rozhodně neprospěl, dodává. 

Podle něj na jednu stranu tyto vlády mohou vzdorovat evropským směrnicím o přesídlení o uprchlíků, ale dokud nedojde k vyvlastnění zahraničních firem, tak tyto země skutečně zůstávají jakousi hospodářskou kolonií západu. Na druhé straně vyvlastnění zahraničních firem by vedlo k nepředstavitelnému vývoji. 

Nacionalistická rétorika může některé voliče přesvědčit, že zvolením onoho populisty se stane jejich země nezávislou. Pokud by k tomu ale došlo, státy riskují ztrátu zahraničních investic, na kterých je totiž jejich ekonomika bytostně závislá. 

Nacionalismus podle autora komentáře už pro východoevropské země není řešením. "Východoevropské země byly pro investory otevřené příliš dlouho a ztratily příliš mnoho kontroly nad svou ekonomickou budoucností," uzavírá. 

Související

Ilustrační fotografie.

Bloomberg varuje před nedostatkem nafty. Dotkl by se všeho, upozorňuje

Žádné palivo na světě není pro světovou ekonomiku tak důležité jako nafta. Pohání nákladní a osobní auta, autobusy, lodě a vlaky, ale také stroje ve stavebnictví, výrobě a zemědělství. Používá se také při vytápění domácností a vzhledem k vysoké ceně zemního plynu se na některých místech používá k výrobě elektřiny. V nejbližších měsících ale bude téměř každý region na této planetě bojovat s nedostatkem nafty, a to v době, kdy krize v zásobování téměř všech světových trhů s energie zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg.
CNN, foto: stevosdisposable

CNN ukončí vysílání v Rusku, CBC a Bloomberg tam pozastaví svoji práci

Zpravodajská stanice CNN ukončí vysílání v Rusku, uvedla dnes agentura Reuters. Kanadská CBC jen o chvíli dříve oznámila, že dočasně pozastavuje zpravodajství z této země kvůli novému ruskému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření toho, co úřady označí za dezinformaci o ruské armádě či diskreditaci ruských ozbrojených sil. Práci svých novinářů v Rusku dočasně pozastaví také agentura Bloomberg. Ukončení činnosti v Rusku kvůli hrozbě trestních postihů už dříve oznámila ruskojazyčná služba BBC.

Více souvisejících

Bloomberg.com Andrej Babiš EU (Evropská unie) CZK Hnutí ANO Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy