Ostře sledované volby: Zájem Katalánců je enormní, tvoří se fronty

Barcelona - Zhruba 5,5 milionu oprávněných voličů dnes hlasuje v předčasných volbách do regionálního parlamentu o budoucnosti Katalánska. Hlasování se zatím obešlo bez incidentů, u mnoha volebních místností se ale tvoří dlouhé fronty.

Volby provází rekordní účast, z celkových 5,5 milionu voličů přišlo do 18:00 k volebním urnám 68,3 procenta voličů. Hlasování se zatím obešlo bez incidentů, volební místnosti se uzavřou ve 20:00.

Už od rána, ještě před začátkem hlasování v 09:00, se před hlasovacími místy tvořily dlouhé fronty. Na rozdíl od všech předchozích regionálních voleb v Katalánsku se ty dnešní totiž konají v pracovní den. Vyhlásila to takto španělská vláda koncem října, když rozpustila tamní parlament a sesadila tamní vládu kvůli jejím separatistickým snahám.

Volební účast k 18:00 byla dnes o více než pět procentních bodů vyšší než v předchozích volbách v roce 2015, v nichž vyhrály separatistické strany. 

Podle deníku El País jsou dnešní katalánské volby nejsledovanější od obnovení demokracie ve Španělsku před téměř čtyřiceti lety. Na organizaci hlasování se podílí 65.000 lidí, na bezpečnost v ulicích dohlíží 10.000 katalánských a asi 3000 španělských policistů.

Podle Juana Antonia Puigservera, zástupce ministerstva vnitra pověřeného dohledem nad průběhem voleb, se v 13:00 volební účast vyšplhala na 34,7 procenta. Při regionálních volbách v roce 2015 byla ve stejném okamžiku mírně vyšší, činila 35,1 procenta. Tehdy se ale volby konaly v neděli, dnes většina Katalánců musela do práce. Podle dřívějších odhadů by mohla účast ve volbách přesáhnout 80 procent.

Svůj hlas už odevzdala například starostka Barcelony a členka volební koalice En Comú-Podem (Společně můžeme; ECR) Ada Colauová. Dnešní den označila za "historický" a vyjádřila naději, že se výjimečnost nynějšího hlasování projeví i na vysoké volební účasti. Španělská média upozorňují, že klíčové bude, jak bude hlasovat asi milion voličů, které průzkumy označovaly za nerozhodnuté.

Hlas do volební urny už vhodil i jeden z ministrů sesazené katalánské vlády Jordi Turull, kterého úřady držely kvůli říjnovému vyhlášení nezávislosti donedávna ve vazbě. Volila už například i Marcela Toporová, manželka bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který před hrozícím zatčením uprchl do Belgie. Hlasoval také Puigdemontův předchůdce Artur Mas.

Za Puigdemonta dnes symbolicky odevzdala hlas osmnáctiletá Laura Sanchová, která lístek vhodila do urny v provincii Barcelona. Za přítomnosti médií prohlásila, že tak chce pomoci Puigdemontovi, jehož politická situace je podle ní "strašná". Dívka, která letos volila poprvé, také kritizovala, že může být někdo ve 21. století v exilu. Uvedla, že chce svou volbou motivovat mladé lidi, aby se zapojili do politiky.

"Dnes znovu dokážeme sílu nezničitelného lidu," napsal dnes na twitteru Puigdemont. "Ať nás duch 1. října vždy provází," dodal s odkazem na den konání referenda o nezávislosti Katalánska. Puigdemont už dříve uvedl, že by se v případě vítězství své strany vrátil z Belgie zpět domů.

"Budeme tvrdě bojovat za to, aby se Katalánsko vrátilo k normalitě," uvedla po odevzdání svého hlasu předsedkyně katalánské strany Ciutadans (Ciudadanos) Inés Arrimadasová, která je odpůrcem odtržení od Madridu.

Dnešní hlasování vyvolala ústřední španělská vláda poté, co v říjnu kvůli separatistickým snahám regionálního vedení převzala přímou správu nad autonomním Katalánskem. Madrid si od voleb slibuje, že separatistické strany ve volbách ztratí absolutní většinu.

Související

Quim Torra (Katalánsko)

Katalánsko po sesazení premiéra čekají nové volby

Španělský autonomní region Katalánsko se po soudním odvolání předsedy vlády Quima Torry chystá na nové volby. Konat by se mohly 14. února, informovala s odvoláním na dnešní prohlášení předsedy katalánského parlamentu Rogera Torrenta agentura AP.
Katalánsko, ilustrační foto

Katalánské volby by opět vyhráli separatisté

Barcelona - Pokud by se nyní konaly volby v Katalánsku, udrželi by si většinu v regionálním parlamentu této autonomní oblasti Španělska separatisté. Získali by přitom minimálně stejný počet mandátů, jaký mají dosud. Vyplývá to z dubnového průzkumu, o němž dnes informoval španělský deník El País.

Více souvisejících

volby v Katalánsku Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy