Polsko falšuje své dějiny? Zákon o holokaustu vyvolal diplomatickou roztržku

Varšava/Jeruzalém/Kyjev - Polský Senát dnes schválil návrh zákona, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Návrh vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a varšavskou konzervativní vládou koncem minulého týdne. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jej srovnal se snahou o změnu historie. Zákon se nelíbí ani Spojeným státům.

Polsko chce touto legislativou dosáhnout toho, že polský lid ani stát nebudou obviňováni z nacistických zločinů. "Musíme dát světu jasný signál, že nedovolíme, aby bylo Polsko nadále uráženo," prohlásil v parlamentu náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki.

Podle textu schváleného beze změn oběma komorami polského parlamentu může soud za používání termínů jako "polské tábory smrti" udělit až tříletý trest vězení. Podnětem k navržení zákona bylo dlouhodobé používání geografického označení "polský" například v souvislosti s vyhlazovacím táborem v Osvětimi, což řadu let vyvolávalo popuzené reakce části polské společnosti i politiků. Mimo jiné bývalý americký prezident Barack Obama se svého času omluvil za to, že omylem hovořil o "polských táborech smrti". Tuto formulaci ke zděšení Poláků použil při návštěvě Varšavy v květnu 2012.

Opozice navrhovala, aby bylo z návrhu vypuštěno trestání jakéhokoli spojování Poláků s holokaustem a trestáno bylo pouze používání konkrétních výrazů s geografickým přívlastkem "polský". V současné podobě podle opozičních senátorů může zákon vést k postihování polských historiků zabývajících se holokaustem.

Část izraelských politiků se ovšem nehodlá smířit s tím, že se Poláci zcela zříkají jakéhokoli podílu na smrti Židů, kteří byli během nacistické okupace země zavražděni na polském území. Podle Jakiho se izraelské námitky nezakládají na faktech, nýbrž jsou jen součástí vnitropolitického boje o voliče v Izraeli. Polský zákon podle něho vychází z obdobného izraelského právního předpisu, který trestá popírání holokaustu.

Izraelský parlament ve středu jednal o návrhu zákona, který počítá až s pětiletým trestem vězení pro ty, "kdo se pokusí popřít nebo zpochybnit vinu pomahačů nacistů při páchání zločinů na Židech". V prvním čtení byl návrh přijat.

Izraelský ministr dopravy Jisrael Kac dnes řekl, že považuje přijetí zákona v Polsku za vážnou věc a za "popření odpovědnosti a role Polska v holokaustu".

Washington vyzval polské politiky v přehodnocení textu proto, že by zákon "mohl ohrozit svobodu projevu a akademické rozpravy". "Všichni musíme dbát na to, abychom nebránili diskusi o holocaustu," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Pokud by byl návrh schválen, obává se úřad dopadu na vztahy Varšavy se Spojenými státy a Izraelem. Polská euroskeptická vláda se přitom orientuje na USA jako na zásadního spojence.

Na území Polska bylo za války zavražděno okolo dvou milionů Židů. Někteří historici připisují vinu za smrt části z nich Polákům. Podle amerického historika polského původu Jana Tomasze Grosse jsou Poláci odpovědni za smrt nejméně 100.000 Židů.

Za "naprosto nepřijatelný" označil polský zákon i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Hrozí tresty i za popírání zločinů ukrajinských nacionalistů, včetně vyhlazování Židů a genocidy na Polácích ve Volyni, ležící v současnosti na západě Ukrajiny. Kyjev to odmítá jako pokus o jednostrannou interpretaci historických událostí a snahu zobrazovat Ukrajince výlučně jako zločince a kolaboranty s nacisty. "Historická pravda potřebuje otevřený dialog, a ne zákazy," uvedl Porošenko.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

Více souvisejících

Polsko holocaust židé II. světová válka Izrael USA (Spojené státy americké) Osvětim Petr Porošenko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy