Ruští hackeři nabourávají EU? Napadení Německa může být součástí širšího útoku

Berlín - Americký expert Benjamin Read se domnívá, že hackerský útok na počítačové sítě německé vlády může být součástí výrazně většího organizovaného útoku na evropské státy. Agentura DPA dnes s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že útok pokračoval nejméně do této středy.

"Několik měsíců pozorujeme, že (ruská skupina) APT28 cíleně napadá ministerstva zahraničí a obrany v Evropské unii a snaží se získat přístup do chráněných systémů," uvedl Read pro list Die Welt.

Read je přesvědčen o tom, že APT28 není žádná běžná hackerská skupina, která si chce jen vydělat peníze. Výběr cílů, použité metody i výdrž skupiny jsou podle něj jasné indicie svědčící o tom, že je financována státem a spolupracuje se státními úřady. Jaká tajná služba za APT28 stojí, není ještě jasné, ale podíl ruských úřadů na její činnosti považuje Read za jistý. Ruští činitelé dlouhodobě takové aktivity popírají.

Hackerům se při útoku podařilo dostat do speciálně zabezpečené sítě německé vlády, která slouží k výměně informací mezi vládními i bezpečnostními úřady. Podle ministerstva vnitra se útok, který mohl trvat celý rok, podařilo dostat pod kontrolu. Údajně se při něm hackerům nepodařilo získat velké množství dat.

Členové německého parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb, kteří dnes o záležitosti jednali asi dvě hodiny, ale uvedli, že útok stále pokračuje. "Je to pokračující jednání, je to pokračující útok," řekl šéf výboru Armin Schuster (CDU).

Agentura DPA s odvoláním na bezpečnostní složky uvedla, že německé úřady přinejmenším v poslední fázi útoku činnost hackerů sledují, aby zjistily bližší informace o jejich cílech a původu útoku.

Někteří členové parlamentu dávali dnes najevo nespokojenost s tím, že je vláda o problému neinformovala a dozvěděli se o něm až z médií. Podle místopředsedy výboru pro kontrolu tajných služeb Konstantina von Notze (Zelení) je to "nanejvýš špatné a nemilé".

Německé úřady - stejně jako instituce dalších zemí - čelily hackerským útokům i v minulosti. Například v roce 2015 se terčem stal Spolkový sněm. Za tímto i nynějším útokem podle německých bezpečnostních činitelů stojí nejspíš ruští hackeři ze skupiny APT28.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

Více souvisejících

Hackeři Německo Rusko APT28 (hackeři) internet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy