Odchod "Sorosových žoldáků"? Oči si nevypláču, boj pokračuje, vzkázal Orbán

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes řekl, že boj proti liberální ideologii prosazované nadací amerického finančníka maďarského původu George Sorose bude pokračovat bez ohledu na to, kam se jeho nadace Open Society Foundation (OSF) přesune. Nadace podle rakouského listu Die Presse oznámila, že se přesune z Budapešti do Berlína, kde by nová odbočka měla být otevřena v létě. Mluvčí nadace ale dnes upřesnil, že nadace zůstane v Maďarsku přinejmenším do doby, než bude přijat nový zákon o nevládních organizacích. Pak se rozhodne.

"Asi chápete, že si nevypláču oči," řekl Orbán státní rozhlasové stanici MMR1 v odpovědi na dotaz ohledně chystaného odchodu Sorosovy nadace. Dodal, že klíčová otázka, v níž se on a Soros rozcházejí, tedy migrace, dál zůstane na vrcholu evropské agendy.

Orbán připomněl, že červnový summit Evropské unie má rozhodnout o velkých změnách v přístupu Evropské unie k přistěhovalectví, a dodal, že rozhodnutí by mělo padnout až po volbách do Evropského parlamentu v příštím roce, aby se zajistilo, že se voliči budou moci k tomu vyjádřit.

Důvod přesunu z Budapešti do Berlína Sorosova nadace nechtěla listu Die Presse sdělit. Podle agentury APA je ale za rozhodnutím zřejmě tvrdá kampaň proti Sorosovi, kterou před maďarskými parlamentními volbami konzervativní premiér Orbán vedl. Jeho strana pak ve volbách 8. dubna přesvědčivě zvítězila.

Orbán líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách. Maďarský provládní týdeník Figyelö před týdnem zveřejnil jména dvou set lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za "Sorosovu žoldáckou armádu".

Na zveřejněném seznamu jsou především členové skupin hájících lidská práva, představitelé protikorupčních organizací, obhájci uprchlíků, investigativní novináři a také činitelé Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti, kterou Soros založil.

Mluvčí OSF Csaba Csontos dnes uvedl, že nadace s rozhodnutím o odchodu z Maďarska vyčká, dokud nebude schválen nový zákon o nevládních organizacích, avizovaný Orbánovou vládou pod názvem Stop Sorosovi.

"Jsme v procesu přemýšlení, plánování, zvažování našich možností," řekl mluvčí agentuře Reuters. "Vláda se zavázala k přijetí zákona Stop Sorosovi. Bude to symbolický krok, který slouží k potlačování nevládních skupin," poznamenal.

"V této chvíli musíme myslet na to, jaký by to mohlo mít dopad na nás, na ty, které podporujeme a jak bychom mohli postupovat," pokračoval mluvčí. Odmítl přitom potvrdit, že se nadace definitivně rozhodla odejít z Budapešti do Berlína.

Orbán nedávno potvrdil, že chce získaný silný mandát z voleb využít i k brzkému prosazení návrhu zákona označovaného Stop Sorosovi, jehož cílem je omezit migraci. Tento právní předpis je součástí premiérovy protiimigrační kampaně namířené právě proti finančníkovi Sorosovi. Má postihnout hlavně nevládní organizace, které s tvrdým tažením vlády proti migraci nesouhlasí, a to zdaněním darů přicházejících pro ně ze zahraničí, nebo i zákazem jejich činnosti.

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros Viktor Orbán Maďarsko Open Society Foundation (OSF)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy