Rusko zasáhlo do referenda o brexitu? Zakladatel kampaně proti EU čelí podezření

Londýn - Na britské politické scéně se bouřlivě debatuje o možném vlivu Ruska na referendum o brexitu. Poslanec Damian Collins vyzval představitele kampaně za odchod Británie z EU Arrona Bankse, aby objasnil své vazby na Rusko.

The Sunday Times napsal, že Banks, který byl zakladatelem neoficiální probrexitové kampaně Leave.EU, se třikrát setkal s ruským velvyslancem v Británii. Ve své knize The Bad Boys of Brexit (Zlí chlapci brexitu) přitom miliardář přiznal pouze jednu takovou schůzku. "Měl jsem s ruským velvyslancem dvě posezení u jídla a pití a jedno u šálku čaje. Vlezte mi na záda," řekl podnikatel nedělníku.

Collins řekl BBC, že jde o závažnou a důležitou zprávu. "Chceme vědět více o tom, jak hodně pan Banks těžil ze svého vztahu s ruskou ambasádou," řekl Collins, před jehož výborem by se měl Banks v úterý objevit. "Měl za to peníze? Použil tyto peníze na financování kampaně?" táže se politik. Banks to popírá.

Banks a šéf komunikace kampaně Leave.EU Andy Wigmore v listopadu 2016 s ruským velvyslancem také poobědvali. To bylo pouhé tři dny poté, co se společně s bývalým vůdcem protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem setkali v New Yorku s čerstvě zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Banks a Wigmore přitom údajně hovořili i o možných podnikatelských příležitostech v Rusku, včetně možnosti podílu v šesti dolech na zlato. Rozsah napojení Bankse a Wigmorea na Rusko údajně ukazuje 40.000 e-mailů, k nimž se dostala bývalá novinářka The Sunday Times Isabela Oakeshottová, která Banksovi pomáhala s napsáním knihy Bad Boys of Brexit.

Novinářka e-maily poskytla svému bývalému periodiku poté, co byly její e-mailové účty napadeny hackery. Nyní tvrdí, že Bankse a Wigmorea "nestydatě využili" Rusové. Dodala však, že nic z toho, co zjistila, nezpochybňuje úsudek 17,4 milionu lidí, kteří hlasovali pro brexit.  Wigmore popřel, že by s Banksem poskytli "jakékoli podrobnosti o naší kampani jakémukoli Rusovi".

Banks je ochoten vypovídat před členy parlamentu. Tvrdí však je obětí politického honu na čarodějnice.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie Rusko Arron Banks (brexit) referendum o brexitu (23.6.2016) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy