Dětské otroctví v Německu? Z drastických příběhů chovanců mrazí

Berlín - Bylo Západní Německo skutečně baštou svobody a demokracie? Kdo by nad odpovědí na tuto otázku dumal, když do něj za lepším životem proudily tisíce lidí ze sousední NDR. Nicméně každá mince má dvě strany. Podobně, jako třeba Irové mají i Západní Němci svého kostlivce ve skříni, jímž jsou pracovní tábory pro mládež, které se v lecčems nelišily od koncentračních táborů za druhé světové války. Těm, kteří měli možnost si přečíst příběhy tamních chovanců, se velmi snadno rozplyne zdánlivý obraz Německa, které se už vypořádalo se svojí nacistickou minulostí. Informoval o tom britský deník The Independent.

Ta výše zmiňovaná paralela s Irskem, kterým nedávno otřásl skandál v souvislosti s takzvanými Magdaleninými prádelnami a sexuálním zneužíváním dětí ze strany katolických kněží, je příhodná. Ještě donedávna se jednalo o tabuizované téma. Podobně, jako byla poslední Magdalenina prádelna uzavřená až v roce 1996, i v dnešním Německu se o obětech nelidského zacházení v církevních diakoniích a dětských domovech začalo mluvit až teprve nedávno. V roce 2010 se totiž spolkový sněm rozhodl přiznat odškodnění 30 tisícům bývalým chovancům ve výši 120 milionů euro. Podle statistik se však v zařízeních tohoto typu nacházelo během 50., 60. a 70. let minulého století cca 800 tisíc nezletilých chlapců a dívek.

Děti a mladiství umístění do nikoliv nápravných zařízení, nýbrž křesťanských domovů spravovaným katolickou a luteránskou církví, se často stávaly oběťmi nelidského zacházení v podobě nepřiměřených fyzických trestů, nucené izolace, sexuálního zneužívání a vykořisťování. Nutno zmínit také, že mnohé z těchto domovů byly zřizovány samotným státem, tedy Západním Německem, svobodnou zemí, o níž snili mnozí Východní Němci.

Téma poválečných koncentračních táborů pro děti tehdy otevřela Antje Vollmerová ze Strany Zelených, podle níž bylo zapotřebí, aby Německo konečně udělalo tlustou čáru nejen za svojí předválečnou a válečnou minulostí, nýbrž i za tím, co se dělo po skončení války ve zdánlivě svobodné zemi, která prostřednictvím špatně nastaveného systému péče o mládež, zděděném po nacistech, doslova mrzačila duše nezanedbatelného počtu nezletilých dětí.

Německý magazín Der Spiegel, který jako první otevřel téma násilí v německých křesťanských diakoniích v roce 2003, došel k závěru, že děti, které si těmito zařízeními v letech 1945-1970 prošly, mají za sebou zkušenosti s trestáním za ty sebemenší prohřešky, jimiž bylo i plýtvání mýdlem, nebo příliš hlasité smrkání.

Jedna z obětí, která si nepřeje být jmenována, v rozhovoru pro rozhlas přiznala, že standardním trestem za neuposlechnutí pravidel bylo nucené bdění. "Nařídili vám se svléknout a stát na studené chodbě tak dlouho, dokud se nerozsvítí první svíčka, což bylo až ráno," přiznal dotyčný chovanec, který si přeje zůstat v anonymitě. 

Nucená práce spočívala převážně v kopání příkopů, těžbě rašeliny, zahradních a stavebních pracích. V případě dívčích zařízeních byly nejčastějšími druhy prací praní a žehlení. Ve všech případech se jednalo o neplacenou pracovní sílu, a tudíž tato zařízení měla velmi pozitivní dopad na tehdejší západoněmeckou ekonomiku. Levně zpracované materiály, či vyprané a vyžehlené prádlo mohly být prodávány za enormně nízké ceny.

Nyní šedesátiletá Eleonore Flethová byla poslána do křesťanské diakonie jako mladistvá. V rozhovoru přiznala, že jí zkušenost s pobytem tam poznamenala natolik, že si nebyla ani schopná vybavit svůj předchozí život doma, na svobodě. Když se odtamtud dostala, trpěla depresemi a klaustrofobií, které je provází až dodnes. 

Důvody byly malicherné

Důvodem, proč byly západoněmecké děti a mládež posílány na dlouhá léta do těchto zařízení, byly malicherné. Z dnešního pohledu by se jednalo o drobné prohřešky související s pubertou. Například jedna patnáctiletá dívka se do církevního zařízení dostala jenom proto, že strávila noc se svým klukem namísto, aby se vrátila domů. Její matka neváhala vyrozumět úřady péče o mládež, že je její dcera nebezpečná pro společnost i sama pro sebe. Mnohé z těchto dětí se pak bály mluvit o svých zážitcích ze strachu z diskriminace a nepochopení ze strany veřejnosti i rodiny. Jiné se po propuštění dokonce odmítly vrátit ke svým rodičům, kterým vyčítaly, že je do takových zařízení vůbec nechali umístit.

V roce 2015 se v kinech objevil celovečerní film Freistatt, v němž mladý herec Louis Hoffman vykresluje příběh Wolfganga Rösenkottera, který strávil v křesťanské diakonii Freistatt cca dva roky. Jak už vysvětleno, tak i ve filmu se důvodem pro umístění čtrnáctiletého Wolfganga stal fakt, že příliš provokoval svého nevlastního otce, který se jej chtěl zbavit. Zkušenost z Freistattu a hlavně nepochopení ze strany matky, u níž po jednom ze zdařilých útěků hledal záchranu, jej poznamenaly natolik, že už nebyl schopen vrátit se k normálnímu životu. Po náhlé smrti svého otčíma se odmítne vrátit ke své matce a vydává se vlastní cestou někam do neznáma. Skutečný Wolfgang Rösenkotter se taktéž nechal slyšet, že nedokázal své rodině odpustit, že mu nevěřila jeho příběhy o tyranii ve Freistattu. 

Související

Církev

MONITOR: Církevní sexuální skandály nejsou zdaleka u konce, obává se vlivný deník

V týdnu zveřejněná zpráva nezávislé komise rozkrývá rozsah sexuálního násilí páchaného duchovními i laickými členy katolické církve na dětech ve Francii od padesátých let, poukazuje editorial serveru Washington Post. Prestižní deník ji považuje za šokující připomínku toho, že ani dvě desetiletí poté, co se jim dostává široká veřejná pozornost, odhalení prohřešků a snahy zakrývat ze strany největší křesťanské církve nejsou ani zdaleka u konce.

Více souvisejících

římskokatolická církev pohlavní zneužívání dětí otroctví Koncentrační tábory

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy