Uprchlíky čekají těžké časy. Sociální demokraté bouchli do stolu

Kodaň - Jeden by očekával, že se nápady dánské středopravicové vlády v podobě povinných jazykových kurzů, razií na No go zóny, přísných trestů pro pouliční gangy a jiných nástrojů restriktivní přistěhovalecké politiky nesetkají s velkou podporou levicové opozice. Opak je však pravdou. Na rozdíl od jiných zemí si dánská levice uvědomuje potřebu integrace cizinců, a to i nikoliv po dobrém, ale po zlém. Informoval o tom server Politico.eu.

Děti vyrůstající ve vyloučených lokalitách musejí podle nové vládní politiky povinně strávit minimálně 25 hodin týdně mimo domov, kde se učí nejen dánskému jazyku, ale i kultuře a zvykům. Rodičům, kteří se svými dětmi odcestují na delší dobu do země jejich původu, navíc hrozí vězení, případně i vyhoštění. Organizovaná trestná činnost pouličních gangů podléhá přísnějším trestům a výjimkou není ani likvidace takzvaných no go zón, které dělají v poslední době potíže jak Dánům, tak i Švédům.

Poslední část reforem dánské azylové politiky by měla být schválená v dohledné době, a to za podpory celého politického spektra, včetně opoziční sociální demokracie. Na rozdíl od Švédska by se tedy dalo říci, že mají Dánové situaci víc pod kontrolou, a že by v nadcházejících parlamentních volbách nemuseli posílit krajně pravicoví dánští lidovci. "Už dlouho jsme o tom s vládou jednali a došli jsme k závěru, že je příliš mírná. Obávám se, že na tomto poli musíme volit daleko tvrdší přístup," řekl Mattias Tesfaye, expert Dánské sociální demokracie na přistěhovalectví a integraci cizinců.

Ačkoliv by se dalo očekávat, že tvrdší postoj vůči migrantům budou zastávat spíše pravicové a středopravicové strany a extremisté, zatímco levice bude umírněnější, nemusí tomu tak nutně být. Dánská sociální demokracie zřejmě považuje za prioritu integraci cizinců, jíž ale podle zkušeností posledních let nelze dosáhnout jinak, než za použití legitimního fyzického násilí.

Úsvit pravice a populismu v Evropě. Zatočí s ním dánská levice?

Politické subjekty napříč celou Evropou už třetím rokem bojují s masovou migrací, která byla během několika voleb do národních parlamentů přímo vodou na mlýn krajně pravicovým stranám a jiným extremistům. Jenom v Rakousku se podařilo FPÖ opět získat podíl na vládě, v Itálii se dostala k moci Liga Severu a Hnutí pěti hvězd, v Německu se AfD stala silnou opozicí proti velké koalici Angely Merkelové, ve Francii postoupila šéfka krajní pravice Marine Le Penová do druhého kola prezidentských voleb a ve Švédsku si extremisté polepšili o šest mandátů. Obecně vzato lze říci, že tradiční levici zvoní hrana, a nastává období antisystémových, pravicových a krajně pravicových stran.

Nic si nenalhávejme. Současná situace není pro levicové strany nijak příjemná a nutí je revolučním způsobem měnit jejich dosavadní program, zejména pokud jde o azylovou politiku. Pravicové strany jim dávají na vrub podíl na migrační krizi nejen proto, že prosazovaly politiku otevřených hranic, nýbrž že vytvořily prostředí konkurence ve výši mezd, která dala všanc vzniku ekonomickému přistěhovalectví. Zatímco všechny sociálně demokratické strany v Evropě zaspaly, Dánové se rozhodli začít jednat. Jako jedna z mála evropských levicových stran aktivně podpořili vládu v tvrdém přístupu vůči migrantům, ba dokonce by bývali volili ještě přísnější politiku.

Loni se sociální demokracie rozhodla posedmé za celých 140 let své existence obrátit o 180 stupňů v dosavadní politické agendě. Výsledkem bylo přijetí manifestu "Společně za Dánsko", v jehož důsledku přistoupila na antiimigrační rétoriku, která byla doposud typická spíše pro pravici. Nemá se však jednat o uzavření hranic a masovou deportaci, nýbrž o nucenou integraci do dánské společnosti likvidací paralelních společností, které zde po léta přistěhovalci budovali, a v nichž se neuznávaly dánské hodnoty a kultura.

Nová strategie se, jak se zdá, ukázala dobrou, protože nejaktuálnější průzkumy veřejného mínění ukazují, že by dánská sociální demokracie mohla v příštích volbách s přehledem sestavit vládu. Budou jí následovat i další levicové strany, kterým migrační krize v poslední době výrazně uškodila?

Související

Více souvisejících

dánsko uprchlíci migrační krize

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy