V Emirátech mě týrali, tvrdí britský akademik Hedges. Popsal psychické peklo ve věznici

Britský akademik Matthew Hedges, kterému Spojené arabské emiráty v listopadu udělily milost poté, co ho za špionáž odsoudily na doživotí, řekl, že ve vazbě čelil psychickému týrání. Pomýšlel tam také na sebevraždu. Informoval dnes zpravodajský web BBC.

Jednatřicetiletý doktorand z Durhamské univerzity byl v SAE odsouzen v polovině listopadu k doživotnímu odnětí svobody, podle tamních úřadů byl stoprocentně agentem britské tajné služby MI6. Koncem listopadu ale Hedges dostal milost a mohl se vrátit do Británie. Obvinění ze špionáže Hedges odmítá.

V rozhovoru s BBC uvedl, že svým věznitelům řekl, že byl kapitánem MI6 jen proto, aby ukončil jejich "mučení". Doplnil, že ho SAE vyzvaly, aby fungoval jako dvojí agent na britském ministerstvu zahraničí.

Hedges byl v SAE zadržen letos v květnu po dvoutýdenním studijním pobytu. Podle Durhamské univerzity je zapsán v doktorandském studiu na její katedře vládních a mezinárodních studií a předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém. Hedges se ve své vědecké práci zabývá mimo jiné opatřeními, jež zavedly arabské státy po revolučních událostech známých jako arabské jaro.

Hedges v rozhovoru s BBC uvedl, že byl ve vazbě nucen stát celý den na nohou s okovy kolem kotníků. Ve chvílích největší úzkosti prý myslel na sebevraždu. Hedges dále uvedl, že mu byl ve vazbě podáván "koktejl" léků k potlačení úzkosti a depresí a byl držen v místnosti bez denního světla.

"Nesměl jsem dělat nic, čím bych přišel na jiné myšlenky. Můj psychický stav se horšil," řekl Hedges. Dodal, že měl často záchvaty úzkosti a v noci se mu zdálo, že se v cele oběsil. Krátce před zatčením byl Hedges kvůli depresím a úzkosti objednán na terapii, píše BBC.

Při jednom z několikahodinových výslechů se Hedges prý pod tlakem přiznal. "Zpanikařil jsem a řekl jsem jim, že jsem kapitán MI6. Řekl jsem jim, co chtěli slyšet," uvedl.

Když byl nakonec odsouzen k doživotnímu odnětí svobody byl prý v šoku a neměl šanci se ani rozloučit s manželkou.

Hedgesova žena Daniela Tejadaová se domnívá, že akademici si teď dvakrát rozmyslí, zda dělat výzkum v SAE. Podle ní v zemi "není akademická svoboda". Durhamská univerzita podle BBC uvedla, že má v SAE dalšího doktoranda.

Související

Spojené arabské emiráty

Brit odsouzený v Emirátech na doživotí dostal milost, přiznal spolupráci s MI6

Spojené arabské emiráty udělily milost britskému doktorandovi odsouzenému na doživotí za špionáž. Zároveň zveřejnily video, ve kterém se Matthew Hedges přiznává, že pracoval pro britskou tajnou službu MI6. Brit bude moci zemi opustit po vyřízení příslušných dokumentů. Informovala o tom agentura AP. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt propuštění Hedgese na twitteru označil za fantastické.
Mrakodrapy

Zvrat v kauze Brita odsouzeného na doživotí: Udělí mu SAE milost?

Spojené arabské emiráty zvažují, že britskému doktorandovi Matthewovi Hedgesovi odsouzenému za špionáž udělí milost. Oznámil to dnes velvyslanec SAE v Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí, informovala agentura Reuters. Jednatřicetiletému Hedgesovi soud ve středu uložil trest doživotního vězení.

Více souvisejících

Metthew Hedges (student) Velká Británie spojené arabské emiráty mučení vězňů Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy