Tisíce lidí v Budapešti opět demonstrovaly proti "otrockému" zákonu. Podle Orbána jsou hysteričtí

Tisíce lidí se dnes v Budapešti podle tiskových agentur zúčastnily protivládní demonstrace kvůli kontroverzní novele zákoníku práce. Šlo o již osmou demonstraci během deseti dnů. Dnešní protest by měl být podle agentury AFP poslední před svátky, ale opozice doufá, že mobilizace protestujících vytrvá i po 1. lednu.

Protesty odstartovalo 12. prosince hlasování parlamentu, který schválil zákon dovolující, aby zaměstnavatelé směli od zaměstnanců vyžadovat až 400 hodin přesčasů ročně - a proplatit jim je až za tři roky.

Premiér Viktor Orbán brání tuto reformu před "hysterickými" demonstranty. "Ti, kteří křičí o konci světa, jsou ti, kteří zničili naši zemi a nijak neomezují své lhaní," tvrdil šéf vlády v rozhlasovém vystoupení.

Proti "otrockému zákonu" nezvykle protestuje celé spektrum opozičních stran, od krajní pravice přes zelené až k liberálům. Do dnešní demonstrace se zapojila i parodická Strana dvouocasého psa.

"Rozšíříme demonstrace a protesty tam, kde to bude bolet. Je to režim postavený na chamtivosti. Budeme pokojně bojkotovat oligarchy," prohlásil před dnešní akcí šéf opozičních socialistů Bertalan Tóth v narážce na možné akce proti podnikům spjatým s vládní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána a proti velkým podnikatelům, kteří mají z novely nejvíce získat.

Podle dnes zveřejněného průzkumu institutu Publicus si více než dvě třetiny Maďarů myslí, že demonstrace jsou oprávněné.

K nespokojenosti s vládou podle agentury AP přispívá i omezování akademických svobod, korupce a další problémy.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Maďarsko demonstrace v Maďarsku

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 16 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 44 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy