Na Palacha vzpomínají také v Bruselu, lidé nosí k bustě květiny a svíčky

Několik desítek lidí si dnes přišlo připomenout pět desítek let starou oběť Jana Palacha k jeho bustě na jednom z náměstí v bruselské čtvrti Woluwe-Saint-Pierre. Věnce a květiny tu položili nejen čeští diplomaté, ale i lidé z místní české komunity, často v doprovodu dětí.

"Toto výročí je v dnešních dnech velice důležité si připomínat," řekl ČTK a Českému rozhlasu před pomníkem nový český velvyslanec v Belgii Pavel Klucký. Ve světě se podle něj také v současnosti dějí věci, proti nimž Palachsvým činem protestoval. "Nebudeme-li si to připomínat, mohla by nová generace vůbec zapomenout na to, že v minulosti se už něco podobného stalo," upozornil Klucký.

Palach, student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se přesně před 50 lety na protest proti lhostejnosti k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil v horní části pražského Václavského náměstí. Jeho čin a následná smrt tehdejší československou společnost výrazně zasáhl.

Připomínka je tak podle českého velvyslance v Belgii také předáním "historické zkušenosti další generaci". Kromě něj dnes Palachovu památku u díla akademického sochaře Františka Jandy uctili velvyslanci ČR při EU a NATO Jakub Dürr a Jiří Šedivý, ale i starosta čtvrti Benoit Cerexhe.

Palachova mramorová busta, kolem jejíhož podstavce se plazí stylizované kovové plameny, zdobí náměstíčko před františkánským klášterem v klidné bruselské vilové čtvrti od roku 2001. Deska vložená před ní francouzsky a vlámsky uvádí, že mladý český student Jan Palach, který zemřel 19. ledna 1969, obětoval sebeupálením svůj život na protest proti invazi jednotek Varšavské smlouvy do Československa.

V horní části Václavského náměstí, nedaleko od místa, kde se student zapálil, začala dnes výstava Jan Palach 1969|2019, již bude možné zhlédnout do 30. ledna. Expozice má 23 částí, obsahuje texty, fotografie i novinové obálky a články. Kromě Palachova života a činu a reakcí moci i společnosti v Československu i zahraničí zobrazuje též okolnosti okupace, studentské hnutí, demonstrace v roce 1969 i později, Palachův pohřeb nebo Palachův týden.

Výstava připomíná také další živé pochodně a oběti komunistického režimu, například Jana Zajíce, Evžena Plocka, Poláka Ryszarda Siwiece nebo Ukrajince Vasyla Makucha. Nad vchodem do Národního muzea visí tři černé bannery se jménem Jana Palacha, připomínkou 50. výročí a podobiznou.

Dnes ve 14:30 hod. se před Národním muzeum uskutečnil pietní akt připomínající výročí tragické smrti Jana Palacha #Palach #JanPalach pic.twitter.com/uuxguautqd

— Národní muzeum (@narodnimuzeum) 16. ledna 2019

Na pódiu na náměstí se sešli Dana Němcová, Jana Marco, David Němec, Petr Placák a Alexandr Vondra, kteří byli zatčeni během demonstrací z Palachova týdne od 15. do 20. ledna 1989.

"Svým činem, který neměl v našich krajinách obdoby, nastavil Jan Palachnově laťku hrdému, nepoddajnému, nebojácnému, nikomu a ničemu nepoklonkujícímu Češství a vyzval nás k odpovědnému občanství," řekla Němcová. "Jeho apel platí i dnes. Především neexistuje rozdělení na my a oni, ona poddanská mentalita, kterou v nás po desetiletí pěstoval komunistický režim, tedy žít si v ulitě svého soukromí a o nic se nestarat, na prvním místě o věci veřejné. Je to ale náš stát a my všichni za něj neseme odpovědnost," dodala.

Související

Česko si připomnělo 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha. (16.1.2024) Prohlédněte si galerii

Česko si připomnělo Palachův hrdinský čin. Uplynulo od něj 55 let

Česko si v úterý připomnělo 55. výročí hrdinského činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze, mimo jiné na protest proti tehdejší okupaci Československa. Památku zesnulého dnes uctili i vrcholní představitelé státu. 

Více souvisejících

Jan Palach Brusel Belgie Praha

Aktuálně se děje

před 22 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 17 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy