Hannover bude genderově vyvážený, běžně používaná slova se změní

Hannover se rozhodl v úřední komunikaci používat pouze genderově vyvážené výrazy. Nařízením, které se odrazí třeba na tiskových zprávách, formulářích, dopisech nebo e-mailech, se musí řídit 11.000 zaměstnanců hlavního města Dolního Saska.

"Městská správa se ve svých dopisech a publikacích obrací na všechny lidi. Na ženy a muže a ty, kteří se sami nepopisují jako žena, nebo muž. Ještě více než dosud by se do budoucna měly používat výrazy zahrnující všechna pohlaví," uvádí na svém webu město s více než půlmilionem obyvatel.

Hanover has become the first German city to introduce guidelines fostering gender-neutral language in all government communication. Feminists have argued that German grammar is too male-centric.#Germany #German #language #feminism #Hannover

— Handelsblatt Today (@HandelsblattGE) 23. ledna 2019

Změna povede například k tomu, že místo slova učitel se bude používat výraz vyučující, místo slova volič výraz volící. Podobné úpravy čekají i další běžně používaná slova. Tam, kde jednoduchá změna nebude možná, budou úředníci využívat hvězdičku. Příklad může vypadat takto: referent*ka.

Město věří, že krok přispěje k odstranění oslovení, která by někteří mohli vnímat jako diskriminační. "Rozmanitost je naše síla - využití této základní myšlenky v našem správním jazyce je důležitý signál a další krok k oslovení všech lidí bez ohledu na jejich pohlaví," je přesvědčen primátor Stefan Schostok.

Hannover při vysvětlování opatření odkazuje i na nedávnou legislativní změnu. Parlament na konci loňského roku totiž rozhodl, že do rodného listu bude nově možné zapisovat jedno ze tří pohlaví - mužské, ženské, či různé (divers).

Dříve bylo ve spolkové republice možné pro zápis do rodného listu vybírat mezi mužským a ženským pohlavím, případně uvést "bez údajů". Ústavní soud ale v říjnu 2017 dospěl k závěru, že tato pravidla porušují osobnostní práva i protidiskriminační nařízení a dal zákonodárcům čas k nápravě právě do konce loňského roku. Podle soudců musí existovat možnost "pozitivního zápisu pohlaví" také pro lidi, jejichž tělo má mužské i ženské prvky. Ve více než osmdesátimilionovém Německu jich je podle odhadů kolem 160.000.

Související

Více souvisejících

Německo Hannover genderová rovnost ženy Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy