Plastické operace kvůli selfie? Mezi mladými se šíří nový trend

Dnešní doba plná sociálních sítí, dostupných telefonů a populárních selfie aplikací, s sebou přinesla nový, znepokojivý trend. Především mladí lidé stále častěji usilují o „dokonalý“ vzhled a podstupují různé zákroky a plastické operace. Podle odborníků jsou na vině filtry a aplikace, na nichž lidé vypadají lépe.

Pro tento trend se již vžil i specifický název. V zahraničí mu říkají „snapchatová dysmorfie“. Lidé přicházejí do ordinací plastických chirurgů s tím, že chtějí vypadat stejně, jako na svých selfie fotkách. Většinou přitom ukazují nereálné snímky, často upravené právě v aplikaci Snapchat.

Nedávná lékařská studie ze Spojených států zmiňuje, že fotky s použitým filtrem „rozmazávají hranici mezi realitou a fikcí“ a mohou tak vyvolat tělesnou dysmorfickou poruchu (BDD). Při té si postižení pacienti chronicky představují domnělé vzhledové vady na svém těle. BDD se celosvětově vyskytuje zhruba u 2 % obyvatel, a postihuje rovnoměrně ženy i muže.

Někteří estetičtí doktoři nabízejí takovým pacientům dočasné a neinvazivní zákroky, jako jsou botoxové injekce nebo dermální výplně. Těmi mohou například zvětšit objem svých rtů nebo upravit nos, zároveň však nemusí podstoupit skutečnou plastickou operaci.

Doktor Wassim Taktouk, který podobné zákroky provádí, popsal své zkušenosti pro deník Guardian. Jedna z pacientek přinesla například silně upravené fotky a chtěla, aby jí Taktouk pomohl vypadat stejně. „Ty fotky však neměly se skutečnou lidskou tváří nic společného,“ komentoval doktor požadavky pacientky.

Podle studie, která byla publikována v odborném časopise, poznají lidé „upravené“ fotky maximálně v 65 % případů. Tijion Esho, který přišel s termínem snapchatová dysmorfie, varuje, že všudypřítomné retušování selfie fotografií tak může vyvolat „nereálná očekávání o tom, co je normální“.

Americká zdravotnická společnost AAFPRS, která se věnuje plastické a rekonstrukční chirurgii, dělala mezi svými členy v roce 2017 průzkum. Z něj vyplynulo, že k 55 % chirurgů chodili pacienti, jejichž motivací bylo, aby vypadali lépe na selfie fotkách. V roce 2016 to přitom bylo jen 13 %.

Podle odborníků může být podobné chování skutečným problémem především u mladých lidí. Zhruba 60 % uživatelů aplikace Instagram je mezi 18 a 24 lety. Proto někteří lékaři odmítají mladé pacienty ošetřovat. S žádostí o „preventivní botox“ k nim však někdy přijdou i šestnáctiletí mladiství.

Související

selfie

Selfie jsou s námi přes 100 let. Experti poradili triky, jak ho vyfotit správně

Mnozí se domnívají, že selfie je trendem poslední doby. Minulost ukazuje, že hvězdy jako Kurt Cobain nebo Madonna zvládli selfie pomocí zrcadla a obyčejného foťáku ukázkově, a dokonce anglický fotograf Joseph Byron vyfotil selfie už kolem roku 1910. K mezinárodnímu dni selfie 21.6. vydal známý selfie master Lee Thompson průvodce, jak nejlépe vyfotit autoportrét tak, aby byl naprosto ohromující.

Více souvisejících

selfie Plastické operace sociální sítě lékaři fotografie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy