Světová města zavádějí noční starosty, vzorem je Amsterdam

Ve velkých městech po celém světě se šíří nový trend v podobě jmenování "nočního starosty". Jako první tento úřad zavedl nizozemský Amsterodam v roce 2014. Po něm následovala řada evropských měst, mezi něž se nyní zařadila i Praha. V zámoří převzal starost o noční život noční starosta v New Yorku či Washington, v Latinské Americe se pak k tomuto trendu jako první připojilo kolumbijské město Cali a stejný krok zvažuje australské Sydney.

Myšlenkou, která za jmenováním nočních starostů stojí, je podpořit ekonomickou aktivitu 24 hodin sedm dní v týdnu - a zároveň také zvýšit bezpečnost nočních měst.

Průkopníkem se stal nizozemský Amsterodam, kde se v roce 2014 stal prvním držitelem titulu Nacht Burgemeester - tedy noční starosta - Mirik Milan. Tento bývalý klubový promotér oficiálně pracuje pro neziskovou organizaci, kterou společně financuje městská radnice a soukromý sektor.

Jeho práce brzy ovlivnila další města - a noční starosty nyní mají například francouzská města Paříž a Toulouse, švýcarský Curych či německý Berlín a Mannheim. "Prošlapal cestu dalším nočním starostům," řekla Amy Laméová, kterou v roce 2016 jmenoval noční starostkou Londýna starosta britské metropole Sadiq Khan.

Londýn vytvořil post "nočního pověřence" (Night Czar) v reakci na gentrifikaci, která zdecimovala londýnskou kreativní scénu. Více než 50 procent nočních klubů během posledního desetiletí ukončilo provoz, což Khana přesvědčilo, že je čas začít jednat. "Tato místa jsou líhní talentů," komentovala své jmenování Laméová. "Pokud bereme kreativní průmysl vážně, pak se musíme postarat, aby tato místa prosperovala."

Zatímco Malik popisuje svou práci jako "snahu kočírovat a zlepšovat vztahy mezi vedením města a denními versus nočními obyvateli Amsterodamu", z nichž první by měli radši klidnější město a ti druzí město kypící nočním životem, úkol nočního starosty v 9000 kilometrů vzdáleném kolumbijském Cali je zcela odlišný.

Prvním nočním starostou tohoto dvoumiliónového města se stal ekonom Alejandro Vásquez Zawadzky. Jeho hlavním úkolem je změnit všeobecně rozšířené přesvědčení, že noc je obdobím naplněným zločinem, kdy není v ulicích bezpečno. Ostatně tento názor není nijak překvapivý vzhledem k tomu, že Cali bylo v nedávné minulosti nejčastěji spojováno s obchodem s drogami a s ním související brutální kriminalitou.

To si vybralo svou daň na turistickém průmyslu, a proto se noční starosta snaží především posílit bezpečnost ve městě a podpořit noční ekonomiku. V Cali už bylo mimo jiné vytipováno pět nejnebezpečnějších oblastí města, kde má být posílena policejní přítomnost.

Důkazem toho, jaký vliv a význam by mohla tato relativně nová funkce mít, dokazuje i každoroční Summit nočních starostů. První z nich se konal - kde jinde než v Amsterodamu - začátkem roku 2016 a přitáhl mezinárodní zájem. Zúčastnili se ho jak zástupci měst, kde už noční starostové působí, ale také představitelé zábavního průmyslu, výzkumníci i radní měst, která o zřízení tohoto úřadu uvažují.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Nizozemsko čelí žalobě. Aerolinky rozporují rozhodnutí omezit provoz v Amsterodamu

Skupina leteckých společností z Evropy a ze Spojených států žaluje nizozemskou vládu za její rozhodnutí omezit kvůli škodlivým emisím provoz na mezinárodním letišti Schiphol v Amsterodamu, jednom z největších v Evropě. Ve společném sdělení dnes uvedly, že hladinu emisí i hluku jsou schopny snížit, aniž by musely omezovat spoje.
Amsterdam nebo též Amsterodam je hlavní město Nizozemska od roku 1808. Nesídlí v něm však parlament, vláda ani královská rodina, tyto instituce mají své sídlo v Den Haag.

Amsterodam se chce zbavit opilých turistů, spustí odstrašující kampaň

Amsterodam na jaře zahájí odstrašující kampaň, díky níž chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu v ulicích a na kanálech ze 17. a 18. století.

Více souvisejících

Amsterdam (The Netherlands) města New York Sydney Praha Londýn

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy