Počet obyvatel Německa je rekordní, vytáhla ho migrace

Počet obyvatel Německa dosáhl loni díky migraci podle předběžných odhadů rekordních 83 milionů. Informoval o tom dnes německý statistický úřad. Pozitivní čistá migrace, tedy stav, kdy se do země přistěhuje více lidí než z ní odejde, kompenzuje i dlouhodobý deficit porodnosti, vysvětlili statistici.

Ještě v roce 2017 žilo v Německu 82,8 milionu lidí. Země s nejvyšším počtem obyvatel v Evropské unii zaznamenala loni čistou migraci ve výši 380.000 lidí. Naopak počet úmrtí byl o 150.000 až 180.000 vyšší než počet nově narozených. I přes rostoucí populaci Německo v průměru stárne, upozornili také statistici.

Čistá migrace je nejnižší od roku 2012 a zvlášť poklesla zejména ve srovnání s rokem 2015, kdy do země přišel asi milion žadatelů o azyl, především muslimů prchajících před konflikty na Blízkém východě.

Německo kromě toho láká tisícovky mladých lidí, kteří do země míří za studiem nebo za prací.

Demografie je v Německu velké téma protože některé venkovské oblasti se vylidňují, zatímco mnohá velká města dál rostou, stejně jako tamní ceny nemovitostí a podnájmů.

Němečtí statistici očekávají, že počet obyvatel země opět klesne na 79 milionů do roku 2030, kdy mají navíc téměř třetinu populace tvořit lidé starší 65 let.

Související

Více souvisejících

Německo obyvatelstvo migrace

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy